Het gebouw in kwestie in de Arianelaan in Sint-Lambrechts-Woluwe.

Sans papiers klagen 'moreel en fysiek geweld' aan bij gedwongen verhuis naar Ariane

© belga - BRUZZ
16/05/2024

Het Comité des Femmes Sans Papiers klaagt het "morele en fysieke geweld" aan dat een groep mensen zonder papieren werd aangedaan bij een gedwongen verhuis. Ze werden dinsdag in de vroege ochtend overgebracht van het Hotel Monty in Sint-Lambrechts-Woluwe, naar een niet gebruikte vleugel van het asielcentrum Ariane. Daar zijn de levensomstandigheden beneden alle peil zijn, aldus het Comité. In een korte reactie noemt burgemeester Olivier Maingain de aanklacht 'onjuist' en 'misleidend'.

Om 6.20 uur dinsdagochtend zijn de vrouwen en kinderen die in het voormalige Hotel Monty aan de Brand Whitlocklaan verbleven uit hun bed gelicht door de politie op bevel van burgemeester Olivier Maingain (Défi).

De vrouwen en kinderen moesten halsoverkop hun hebben en houden achterlaten en werden naar het Fedasil-centrum Ariane gebracht.

Uitgeput

Volgens het Comité zijn de levensomstandigheden in de leegstaande vleugel van het asielcentrum Ariane, die door Maingain werd opgevorderd ondanks tegenstand van Fedasil, beneden alle peil. Zo hebben ze geen toegang tot de douches en moeten ze zich wenden tot het OCMW, een kilometer verderop. "Velen onder hen zijn uitgeput door de stress en het wachten op wat komen gaat."

Die douches zijn enkel toegankelijk tussen 10.00 uur en 13.00 uur op weekdagen, waardoor schoolgaande kinderen en werkende vrouwen gewoonweg geen manier hebben om zich te wassen.

Daarenboven is er geen enkele mogelijkheid voorzien om te koken en is de vrouwenvleugel niet afgesloten, waardoor de andere bewoners van het centrum zich onder hen kunnen mengen. Tijdens de nacht wordt ook de elektriciteit in de vleugel afgesloten.

Geen officiële klacht

"Sommige vrouwen zijn niet eens opgenomen op de lijst, onder wie zwangere vrouwen en jonge mama's. Zij krijgen geen toegang tot het gebouw", stelt het Comité, dat overigens geen officiële klacht indiende. De overige vrouwen worden gecontroleerd bij het binnen- en buitengaan.

"Deze situatie is vernederend en mensonterend", concludeert het Comité. "Het weerspiegelt de paternalistische en racistische benadering van Maingain, en bij uitbreiding de hele politiek, ten aanzien van mensen zonder papieren in België."

Maingain laat aan BRUZZ weten dat de verstrekte informatie 'onjuist en misleidend' is en komt later vandaag met een uitgebreide reactie.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni