| Politiemensen op het Antoniusplein.

Schietpartijen hebben voorlopig geen invloed op Brusselse vastgoedmarkt

JP
© BRUZZ
02/04/2024

Hebben de recente schietincidenten een invloed gehad op de vastgoedmarkt in Brussel? Voorlopig niet, klinkt het bij experts. Dat geldt zowel voor de wijken waar schietpartijen plaatsvonden als die daarbuiten.

Voor Anouar (42) uit Sint-Gillis was het na meerdere schietpartijen en overlast door druggebruikers duidelijk: hij verkoopt zijn huis en zal Sint-Gillis verlaten. Die beslissing volgt op verschillende tevergeefse pogingen om iets te veranderen aan de leefbaarheid in zijn wijk.

Mogelijk is Anouar niet de enige die bepaalde Brusselse wijken achter zich laat en andere oorden opzoekt. Hebben de schietpartijen een invloed op de vastgoedmarkt? Dat voorlopig nog niet, zeggen verschillende experts in Le Soir.

Vraag blijft groot

Volgens Kim Ruysen, CEO van het Trevi-netwerk, zijn er voor elke huurder of eigenaar die zijn huis verlaat, “vijf anderen die zich haasten om het over te nemen.” Dat komt doordat op dit moment de vraag “zo groot is, en het aanbod zo klein” dat het risico op leegstand minimaal is.

"Ik heb geen enkele klant gehoord die niet meer wil kopen of huren omdat hij bang is", merkt ook Sébastien Mullenders, franchisenemer van het Myimmo-netwerk, dat een vestiging heeft op de Alsembersesteenweg vlakbij Hoogte Honderd, waar enkele weken geleden een schietpartij plaatsvond. "Mensen beschouwen deze gebeurtenissen als geïsoleerde incidenten. Het verstoort de markt op geen enkele manier."

Voorlopig blijven de gemeentes Sint-Gillis en Vorst aantrekkelijk: ze zijn zeer gewild en de prijzen blijven stijgen. "Ik heb het gevoel dat er echt een sterke toename van schietpartijen nodig zou zijn voordat mensen beginnen te aarzelen," vervolgt makelaar Mullenders.

Jean Martroye, notaris uit Vorst legt de link met de aanslagen in 2016. “Destijds stonden de gemeente Molenbeek en de wijk rond het Sint-Denijsplein in Vorst wekenlang in de schijnwerpers. Wat zien we nu, jaren later? De prijzen zijn daar net zo gestegen als elders..."

Vastgoedinvesteerders

Op de huizenmarkt blijft de impact voorlopig beperkt. Sheelam Chadha van Atenor waarschuwt wel dat vastgoedontwikkelaars terughoudend kunnen worden. Een imago als 'drugshoofdstad' kan Brussel wel degelijk schade berokkenen.

"Als de schietpartijen constant zouden blijven plaatsvinden, zouden we in de toekomst misschien twee keer nadenken voordat we kopen in een gemeente of een probleemgebied van de stad," benadrukt ze op MIPIM, de grootste internationale markt voor vastgoedprofessionals-beurs in Cannes. "Maar zover zijn we nog niet."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni