1875 Boycot Carrefour 2

Stad Brussel weert openbare aankoop van producten uit Israëlische nederzettingen

© Belga
26/03/2024

De stad Brussel heeft maandagavond unaniem een voorstel goedgekeurd om de aankoop van producten uit Israëlische nederzettingen via openbare aanbestedingsprocedures te verhinderen.

Eerste schepen Benoit Hellings (Ecolo) heeft ook reeds laten weten dat geen enkel aangekocht product bij de Brusselse Keukens en de aankoopdienst van de stad Brussel afkomstig is uit Israëlische nederzettingen in Palestijnse gebieden.

PVDA steunde de motie van de meerderheid in de Brusselse gemeenteraad. Eerder had de partij ook zelf een motie ingediend om de economische en politieke banden met Israël te verbreken. Het college van burgemeester en schepenen besloot meer te focussen op de bevoegdheden van de stad, zoals aanbestedingen via overheidsopdrachten, goed voor ongeveer 70 miljoen euro uitgaven per jaar voor de stad Brussel.

De motie roept het college van burgemeester en schepenen op om ervoor te zorgen dat openbare aanbestedingen niet ten goede komen aan bedrijven die werken in omstandigheden die het internationaal recht, de mensenrechten, het milieurecht, het sociaal recht en het arbeidsrecht niet respecteren. De motie kan in de toekomst dus ook voor niet Israëlische bedrijven of andere landen worden toegepast.

De gegadigde van de openbare aanbesteding krijgt wel de kans om zijn betrouwbaarheid aan te tonen, zo schrijft de motie voor.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni