Studenten bezetten gebouw op ULB uit steun voor Palestina

© Belga
07/05/2024
Updated: 07/05/2024 19.28u

Sinds dinsdagvoormiddag bezetten studenten een gebouw op campus Solbosch van de ULB. Met de actie willen ze aandacht vragen voor de “genocide die momenteel aan de gang is in Gaza”. Daarnaast vragen ze de universiteit om de samenwerkingen met Israëlische instanties “onmiddellijk stop te zetten". De universiteit is in overleg getreden met de organisatoren.

De manifestanten verzamelden rond 10 uur ‘s ochtends met Palestijnse vlaggen op de vlakte tegenover gebouw B op campus Solbosch. Daar zou een honderdtal studenten besloten hebben een kamp op te slaan. Met de actie willen de deelnemers navolging geven aan de wereldwijde studentenprotesten, waarvan het zwaartepunt in de Verenigde Staten ligt.

"Na meer dan zeven maanden genocide en 76 jaar ononderbroken nakba, verenigt de studentengemeenschap zich in een beweging van solidariteit en convergentie", verklaarde de 'Université Populaire de Bruxelles' in een persbericht, die de actie organiseerde.

De studentenbeweging eist dat de autoriteiten van de ULB "onmiddellijk en ondubbelzinnig elke vorm van samenwerking verbreken met Israëlische instellingen en bedrijven die betrokken zijn bij de systematische onderdrukking van het Palestijnse volk in Palestina".

Transparantie

Daar werden nog twee andere eisen aan toegevoegd, namelijk "transparantie over alle samenwerkingsverbanden die de universiteit met Israël onderhoudt, evenals de onmiddellijke annulering van het bezoek van de voormalige Israëlische ambassadeur (in Frankrijk, nvdr.) - uitgenodigd door de rector van de ULB, Annemie Schaus - aan onze campus voor een conferentie op de vooravond van de Internationale Dag voor de Uitbanning van Rassendiscriminatie op 3 juni", verklaarde een ULB-student.

"Terwijl het Israëlische leger Rafah bombardeert en voorbereidingen treft om het binnen te vallen, wordt er hard opgetreden tegen campusbezettingen, vooral in de Verenigde Staten en Frankrijk”, klinkt het nog. “Wij bevestigen onze volledige steun aan onze kameraden en zien de reactie van westerse universiteiten en staten als een daad van solidariteit met het koloniale project van Israël.”

Engagement

Ook aan de VUB was er een steunactie voor Palestina. Tientallen studenten kwamen er samen voor de ingang van gebouw D. Nadien trokken ze in stoet richting de ULB. Daar is het universiteitsbestuur in de avond in overleg getreden met de organisatoren van de bezetting.

De ULB haalde er haar aangenomen motie aan omtrent het conflict in de Gazastrook. Die moet het "engagement voor een rechtvaardige en duurzame vrede, met respect voor het internationale recht en de bescherming van de fundamentele rechten van alle individuen in de regio" benadrukken.

De ULB wijst ook op twee interuniversitaire moties van de Franstalige rectorenraad. Eén ervan is bedoeld om de samenwerking op te schorten met organisaties die herhaaldelijk schendingen van het internationale recht of van de mensenrechten steunen, of er direct bij betrokken zijn. Daardoor is al een uitwisselingsakkoord voor studenten met de universiteit van Tel-Aviv opgeschort.

De tweede motie houdt een veroordeling in van de "aanvallen of systematische verwoestingen van Palestijnse onderwijsinstellingen". "Onze universiteiten moeten een ruimte voor dialoog, tolerantie en solidariteit tussen de volkeren en culturen zijn en blijven. Het oorlogsgeweld mag niet leiden tot geweld op onze campus", aldus nog het bestuur.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni