Studenten eisen boycot van Israëlische universiteiten

SD
© BRUZZ
14/02/2024

Op de campus Etterbeek van de VUB en de ULB hebben studenten en academisch personeel opgeroepen tot een boycot van Israëlische universtiteiten. Ze willen 'een einde maken aan de toxische relatie met Israël'.

"Free Palestine, boycot Israël", riepen de activisten. Enkele tientallen studenten, professoren en ander academisch personeel, maar ook Palestijnse studenten, een vertegenwoordiger van de transportvakbonden en Een Andere Joodse Stem verzamelden aan de grastrappen voor een protest georganiseerd onder de naam 'Break up with Israel'.

De studenten eisen een wapenstilstand en een boycot van samenwerkingen met Israëlische onderwijsinstellingen en bedrijven. Ze willen dat alle onderzoeksbanden gebroken worden, ook met bedrijven die door de beweging Boycott, Divestment & Sanctions (BDS) worden geviseerd.

"Vandaag zijn we bezorgd over de ontoereikende actie van onze academische vertegenwoordigers, die beweren zich in te zetten voor en solidair te zijn met de aanhoudende horror in Gaza", klinkt het op sociale media. "Daarom roepen we de ULB op om trouw te blijven aan haar oorspronkelijke idealen van engagement, en te breken met haar houding van academische samenwerking met Israëlische instellingen die de etnische zuivering in Gaza ondersteunen."

De activisten geven symbolisch 'liefdesbrieven' aan de rector, en vragen om "een einde te maken aan de toxische relatie". "Door hem een extra beetje liefde te geven hopen we dat hij niet langer vasthoudt aan de toxische relatie met Israël en het aandurft om de banden te verbreken", zegt organisator Isa Tomasevic.

Op de campus Kanal van de Erasmushogeschool wordt eenzelfde protestactie georganiseerd, net als in andere steden zoals Leuven en Gent. Ook VUB Palestine Solidarity Network steunt de actie.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni