| Zo zou het nieuwe Unionstadion er kunnen uitzien.

Supporters van Union zetten druk op stadiondossier

© BRUZZ
17/04/2024

Een groep supporters van voetbalclub Union is een campagne gestart om de plannen voor een nieuw stadion te steunen. Het stadion zou aan het Bempt in Vorst moeten komen. Het collectief wil met die campagne druk zetten om schot te krijgen in de zaak: “De gemeente moet nu eens beslissen!”

De groep publiceerde een persbericht op sociale media. “Het Marienstadion is ons huis, maar voldoet niet aan alle criteria van de UEFA of de strengste veiligheidsnormen,” schrijft het collectief. “Het heeft niet langer de capaciteit om iedereen die Union wil steunen te verwelkomen.”

Voor het supporterscollectief is het nieuwe stadion op de Bemptsite de enige realistische oplossing voor die problemen. Ze vinden dat er werk van moet gemaakt worden: “De vooruitzichten op een blijvende oplossing zijn bijna nihil. En dat baart ons zorgen,” zeggen ze in het statement.

Nu of Nooit

“Als we willen overleven, moeten we een offer maken,” zo verdedigt de groep het plan om de oude thuisbasis in het Dudenpark te verlaten. “We willen een stadion dat overeenkomt met de waarden die we verdedigen en vertegenwoordigen, duurzaam en toegankelijk,” klinkt het nog. “De kans die zich voordoet bij het Bempt doet zich misschien niet opnieuw voor. Het is nu of nooit.”

“De kans die zich voordoet bij het Bempt doet zich misschien niet opnieuw voor. Het is nu of nooit.”

Supporterscollectief van de Royale Union Saint-Gilloise

Union Saint-Gilloise wil al twee jaar die site aankopen om er een nieuw stadion op te bouwen, maar stuit op verschillende obstakels. Zo is er protest van buurtbewoners tegen de bouw van het stadion. In april vorig jaar was er ook geen overeenstemming tussen de club, de gemeente en het gewest over hoeveel het stuk grond waard zou zijn.

Fabrizio Basano is mede-oprichter van het supporterscollectief. Voor hem ligt de bal nu in het kamp van de gemeente Vorst: “We horen al maanden zeer weinig over dit dossier. Het is de verantwoordelijkheid van het college en de gemeenteraad, ze moeten eindelijk een beslissing nemen.”

Kleur bekennen

Het is geen toeval dat de supporters nu met de campagne van start gaan: “We zitten in een verkiezingsjaar. We willen dat alle partijen kleur bekennen in dit dossier. De gemeente moet geen tijd rekken, maar beslissen, alle mogelijke studies zijn uitgevoerd, waar wachten ze op?” Het collectief wil nog meer acties op poten zetten om alle fans van Union te sensibiliseren voor het nieuwe stadion.

“We begrijpen dat er vragen zijn. Maar dit is een unieke kans. Alleen op Bempt kan de club tegelijk een modern stadion krijgen en in Vorst blijven.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni