| Projectiefoto's van het beoogde stadion van Union op de Bemptsite langs de Britse Tweedelegerlaan.

Na jarenlange stilstand lijken Union en Vorst naar elkaar toe te groeien in stadiondossier

JB
© BRUZZ
06/02/2024

Wordt 2024 het jaar van de kentering in het stadiondossier van Union? Union-ceo Philippe Bormans klinkt hoopvoller dan ooit, nu er uit Vorst signalen komen die op toenadering wijzen. Deze week krijgen de gemeente en het Brussels Gewest de langverwachte nieuwe versie van de mobiliteitsstudie voor het stadion in handen.

Woorden hebben betekenis – vraag maar aan politici. Met één zinnetje draaide Mariam El Hamidine (Ecolo), burgemeester van Vorst, het stadiondossier van Union twee weken geleden 180 graden in de door de competitieleider gewenste richting.

“Wij willen dat Union in Vorst blijft,” klonk het voor de microfoons van BX1. “Dat is een certitude.” Een jaar geleden blies diezelfde burgemeester nog warm en koud tegelijk over het stadiondossier van de voetbalclub, en leek een akkoord veraf.

Dudenpark ontgroeid

Sinds Union haar comeback maakte op het hoogste Belgische voetbalniveau, is het duidelijk dat de club het Joseph Marienstadion aan het Dudenpark ontgroeid is. Sindsdien heeft de Bemptsite de voorkeur van zowel Union als het Brussels Gewest voor de bouw van een nieuw stadion, maar de onderhandelingen daarvoor lopen niet van een leien dakje. Buurtbewoners zijn tegen de komst van het stadion gekant en de gemeente wil afwachten wat de impact op onder andere mobiliteit zou zijn.

Het langverwachte akkoord over de verkoop van de Bemptsite is er dus nog niet, maar Union-ceo Philippe Bormans laat dinsdag in verschillende kranteninterviews wel optekenen dat hij goede hoop heeft op een akkoord voor de lokale verkiezingen in oktober, met dank aan de woorden van El Hamidine.

In Het Laatste Nieuws voegde Bormans er zelfs aan toe dat de mobiliteitsstudie voor de ontwikkeling van het stadion, waar Union met de nodige partners aan werkte, is overgemaakt aan de gemeente en het Gewest.

MIVB

De Union-ceo blijkt wat op de feiten vooruit te lopen: de definitieve mobiliteitsstudie is nog niet in handen van de gemeente Vorst, zegt schepen van Stedenbouw Alain Mugabo (Ecolo) aan BRUZZ.

“De gegevens van de MIVB ontbreken nog, van een definitieve studie is nog geen sprake,” klinkt het. Al zou dat woensdag wel het geval moeten zijn, laat Union-woordvoerder Maarten Verdoodt weten. Ten opzichte van de eerste mobiliteitsstudie moet deze versie meer details bevatten, “met onder meer nog meer projecties en concrete parkings in de omgeving die we gaan gebruiken van externe partners,” duidt Verdoodt.

Signalen

Schepen Mugabo lijkt het voorzichtige optimisme van zijn burgemeester niet meteen te delen. “We zitten in principe nog met dezelfde vragen als drie jaar geleden. Dat blijft zo zolang er geen definitieve studies zijn.” Het gaat, naast de mobiliteitsstudie, ook over onder meer een milieueffectenanalyse en de toekomst van de gemeentelijke diensten die nu actief zijn op de Bemptsite.

Toch ziet het er wel naar uit dat Union en de gemeente Vorst naar elkaar toegroeien, zo wordt bij verschillende bronnen door BRUZZ vernomen. Volgende week komt er bovendien nieuws over de architectuurwedstrijd die Union vorig jaar lanceerde voor het stadion. Er zijn dus meer en meer tekenen dat er schot in de zaak komt. Of dat akkoord er ook voor de verkiezingen in oktober zou komen, is - zeker met de vocale groep tegenstanders indachtig - voorlopig nog een vraagteken.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni