| Zo kan het nieuwe stadion eruit zien.

Union hoopt bouwaanvraag voor nieuw stadion midden 2024 in te dienen

JB
© BRUZZ
20/07/2023
Updated: 20/07/2023 14.49u

In een statement laat voetbalclub Union weten dat er nog geen akkoord is gevonden rond de bouw van een nieuw stadion op de Bempt-site. Met een geplande mobiliteitsstudie en milieueffectenanalyse in het najaar lijkt er wel vaart in het dossier te komen. Binnen het jaar hoopt de club een bouwvergunningsaanvraag te kunnen indienen.

Een akkoord voor 21 juli: daar drongen de verschillende partijen rond de tafel – Union, de gemeente Vorst en de Brusselse regering vertegenwoordigd via staatssecretaris Ans Persoons (one.brussels-Vooruit) – al een tijdje op aan. Zover is het nog niet. Wel is er een intentie om verder te werken.

“De komende weken verbinden de partijen zich ertoe de onderhandelingen voort te zetten en bijeen te komen om een akkoord te bereiken over de concrete voorwaarden van het project, en de voorwaarden voor de overdracht van de zakelijke rechten op de grond”, aldus Union in een statement.

Bouwvergunningsaanvraag in 2024

Waar wel een overeenkomst rond gevonden is, is de uitvoering van een een mobiliteitsstudie en een millieueffectenanalyse dit najaar, waarvoor Union een adviesbureau in de arm neemt. De resultaten daarvan moeten begin volgend jaar binnensijpelen.

“Op basis van de resultaten van deze studie en afhankelijk van de uitkomst van de onderhandelingen tussen de partijen hoopt de club medio 2024 de bouwvergunningsaanvraag in te dienen voor haar nieuwe stadionproject op de Bemptsite”, aldus Union.

"We appreciëren de vooruitgang van de dialoog met de gemeente Vorst"

Royale Union Saint-Gilloise

Bod afgewezen

Al tijdens het eerste seizoen waarin Union haar comeback maakte op het hoogste Belgische voetbalniveau werd duidelijk dat de club haar historische Joseph Marienstadion aan het Dudenpark ontgroeid was.

De voetbalclub liep niet alleen heel wat inkomsten mis door de beperkte capaciteit en minimale commerciële mogelijkheden in het stadion, maar moest voor de thuiswedstrijden van haar succesvolle Europese campagne afgelopen seizoen ook uitwijken naar andere oorden.

Als locatie voor de bouw van een nieuw stadion droeg de site aan het Bemptpark al snel de voorkeur weg van Union. Maar de gesprekken met de gemeente Vorst liepen niet altijd van een leien dakje.

Zo verwees de burgemeester van Vorst Mariam El Hamidine (Ecolo) een een bod van 3,5 miljoen euro voor de grond naar de prullenmand. Daar leek vooral de impact van een nieuw stadion op de gemeentelijke sportdiensten die nu gevestigd zijn op de Bemptsite voor iets tussen te zitten. Nochtans bood Union meer dan de geschatte waarde.

‘Vooruitgang dialoog’

Meermaals bleek er een haar in de boter te zitten tussen de gemeente Vorst en Union, maar nu klinken er positieve geluiden van de club aan het adres van Vorst en vooral aan dat van nieuwbakken staatssecretaris voor Stedenbouw Ans Persoons.

“De club wil het Gewest bedanken en in het bijzonder staatssecretaris Persoons en haar kabinet om de verschillende betrokken partijen in het stadiondossier rond de tafel te brengen. We appreciëren ook de vooruitgang van de dialoog met de gemeente Vorst”, klinkt het.

De burgemeester van Vorst is voorlopig niet bereikbaar voor een reactie.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni