De site van het sportcomplex Bempt in Vorst waar voetbalclub Union Sain-Gilloise haar nieuwe voetbalstadion wil bouwen

| De site van het sportcomplex Bempt in Vorst waar voetbalclub Union Sain-Gilloise haar nieuwe voetbalstadion wil bouwen.

Union bood meer voor Bempt-site dan de geschatte waarde

KVDP
© BRUZZ
26/04/2023

Volgens Brussel Fiscaliteit is de Bempt-site in Vorst, waar Union zijn nieuw stadion wil bouwen, 3,24 miljoen euro waard. Union bracht begin dit jaar een bod uit van 3,5 miljoen, wat de gemeente van tafel veegde.

Vorige week zei schepen van Financiën en Sport Ahmed Ouartassi (PS) tijdens de gemeenteraad dat de Bempt-site volgens zijn persoonlijke inschatting 13 tot 15 miljoen euro waard moet zijn. Maar Brussels minister van Financiën Sven Gatz (Open VLD) liet eind vorig jaar zelf een schatting uitvoeren van het terrein van 36.000 vierkante meter. Volgens zijn administratie is de site 3,24 miljoen euro waard, of negentig euro per vierkante meter. Dat schrijft La Dernière Heure.

Union ontving het rapport van Brussel Fiscaliteit waarna het een bod van 3,5 miljoen uitbracht. Dat bod had de gemeente geweigerd. Het bod van de voetbalclub was dus beredeneerd, al is nu wel duidelijk dat de verwachtingen van de twee hoofdactoren in dit dossier erg ver uiteen liggen.

Ouartassi zegt dat hij het rapport van Brussel Fiscaliteit nooit ontvangen heeft. “Ik vind het vreemd dat een niet-gemeentelijke entiteit een gemeentelijk terrein schat. Bovendien moet men maar eens aantonen waar men nog een terrein in de Europese hoofdstad kan vinden voor minder dan honderd euro per vierkante meter,” aldus de schepen. Ook de Ecolo-leden binnen het college zeggen dat ze het rapport nooit ontvangen hebben.

'Stap in goede richting'

Wat de waarde van een terrein is, hangt onder meer af van wat ermee gedaan zal worden. Niet iedereen binnen het college is ervan overtuigd dat een nieuw stadion - Union wil 85 miljoen euro investeren in hun nieuwe voetbaltempel met 15.000 plaatsen - verenigbaar is met het gewestelijke bestemmingsplan. Daarin staat de Bempt-site als gebied voor sport en vrije tijd in openlucht. De schatting van Brussel Fiscaliteit is gebaseerd op de veronderstelling dat het stadion wel verenigbaar is met het gewestelijke bestemmingsplan.

Dat veronderstelt ook Cédric Pierre de Permentier (MR), gemeenteraadslid in de oppositie. “Volgens het gewestelijke bestemmingsplan mag slechts 20 procent van de oppervlakte bebouwd worden, maar de tribunes tellen niet mee,” aldus de Vorstse liberaal, die het college bestempelt als incompetent. “Dat de waarde van het terrein gekend is, is een stap in de goede richting. Nu moeten er stappen gezet worden wat de compensaties voor de gemeente betreft.”

Akkoord voor de zomer?

De waarde van de site is één ding, maar als Vorst toch zou overgaan tot de verkoop, zal de gemeente een nieuwe plek moeten vinden voor heel wat technische diensten. Door de bouw van het nieuwe stadion zouden een voetbal- en rugbyveld van de gemeente verdwijnen. Ook daar moet een alternatief voor worden gevonden.

In het rapport van Brussel Fiscaliteit worden enkele negatieve aspecten aangehaald van de Bempt-site, die begin vorig jaar omschreven werd als meest ideale site voor een nieuw stadion van Union. Het verdwijnen van een aantal gemeentelijke lokalen voor technische diensten is er één van, maar daarnaast is het openbaar vervoer naar de Bempt-site op een zaterdagavond ondermaats.

“Niets van de negatieve punten is onoverkomelijk,” zegt een socialistische bron binnen de Brusselse regering aan La Dernière Heure. De regering zou nog voor de zomer minstens een princiepsakkoord willen bereiken met Union en Vorst.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni