Studie over nieuw Union-stadion: 'Bempt-site heeft meeste potentieel'

KVDP
© BRUZZ
26/01/2022
Updated: 26/01/2022 17.51u

Union wil al langer een nieuw stadion bouwen en zat daarover dinsdag aan tafel met het Gewest en de gemeente Vorst. Er liggen drie opties op tafel: een uitbreiding van het huidige stadion, de Bertelson-site en de Bempt-site. Volgens een studie van planningsbureau Perspective.brussels is die laatste optie de meest interessante.

Ondanks de beperkte renovatie van het Joseph Marienstadion enkele jaren geleden is het duidelijk dat de infrastructuur te verouderd is om er op termijn te blijven voetballen op het hoogste niveau. Union staat op kop in 1A en mag binnenkort zelfs beginnen dromen over Europees voetbal. Maar dan moet het binnen enkele jaren wel een stadion hebben dat toekomstperspectief biedt.

De club wil zelf liefst in Brussel blijven en keek daarvoor al naar enkele sites in Vorst, maar de samenwerking met die gemeente loopt stroef. Toen Union naar mogelijkheden buiten het Brusselse Gewest begon te kijken, onder meer in Drogenbos, wilde de burgemeester van Vorst daar niet uitgebreid op reageren, omdat er nog een studie liep over de opties voor een nieuw stadion. Die studie van Perspective.brussels is klaar en werd gisteren besproken met de club, de gemeente Vorst en het Gewest.

Het gewestelijke agentschap onderzocht de voor- en nadelen van de drie pistes die al langer bekend waren: een uitbreiding van het huidige stadion in het Dudenpark, een nieuw stadion op de Bertelson-site achter Vorst Nationaal en een nieuw stadion op de Bempt-site.

Uitbreiding Joseph Marienstadion niet realistisch

Die eerste optie is alvast moeilijk haalbaar, acht Perspective.brussels. Het huidige Joseph Marienstadion is de plek waar de club historisch verankerd is – dat zal volgens CEO Philippe Bormans altijd zo blijven – en het is een stadion waar de Union-supporters erg aan gehecht zijn.

Bovendien is het stadion vlot bereikbaar met het openbaar vervoer, iets wat minder gezegd kan worden van de andere twee opties. "Maar een uitbreiding van het huidige stadion is niet realistisch, aangezien verschillende delen (waaronder de gevel, de VIP-zaal en de hoofdingang) geklasseerd zijn, net als het Dudenpark," merkt Perspective.brussels op. Het stadion met momenteel een capaciteit van ongeveer 8.000 supporters voldoet niet aan de UEFA-normen. Een uitbreiding zou voor verkeersproblemen zorgen, net als (geluids)overlast voor de buurt.

20190914_LaButte_Brusselse_derby_Union_Dudenpark

| Het Joseph Mariënstadion in de jaren dertig. Veel historisch karakter, maar weinig uitbreidingsmogelijkheden.

Het gewestelijk bestemmingsplan biedt ook onvoldoende ruimte voor een nieuw stadion in het Dudenpark. Op de Bertelson-site zou er wel voldoende ruimte zijn. Daar ligt al een erg verouderd stadion dat momenteel gebruikt wordt door enkele sportclubs.

Hier, vlakbij Vorst Nationaal, zou een nieuw stadion beter passen in het stedelijk weefsel, maar er zijn ook heel wat nadelen verbonden aan de Bertelson-site. Zo is de wijk dichtbevolkt en zou de impact te groot zijn, vooral wanneer er op hetzelfde moment een concert in Vorst Nationaal en een voetbalwedstrijd in het stadion zouden plaatsvinden.

Stadion met 21.000 plaatsen

Dan blijft er nog de Bempt-site over, vlakbij de Ring en Audi Vorst. Voor die site had Union zelf al een maquette van een nieuw stadion laten tekenen. Dat project zou voldoen aan de eisen van de UEFA, met in een eerste fase een capaciteit van 14.000 supporters. Dat zou op termijn worden uitgebreid naar 21.000 plaatsen, waarvan 17.000 zitplaatsen.

Het stadion zelf zou in totaal 22.470 vierkante meter in beslag nemen. Daarnaast zou er een VIP-parking komen van ongeveer 4.000 vierkante meter. Voor parkeerplaatsen voor supporters kijkt Union dan naar de parking van Audi Vorst. De voetbalclub zou naast het nieuwe stadion een hotel willen bouwen met 100 tot 150 kamers op een terrein van 2.120 vierkante meter. Het stadion zelf zou de club delen met de nationale rugbyploeg en er zouden ook concerten kunnen plaatsvinden.

capture.jpg

| Het nieuwe stadion zou op termijn 21.000 plaatsen tellen.

"Het project van Union geeft blijk van grote ambities inzake ecologie en duurzaamheid, door het gebruik van hout en duurzame energie," looft Perspective.brussels de plannen van Union. Volgens het gewestelijke agentschap moet wel nog verder onderzocht worden hoe ook andere organisaties en sportclubs gebruik zouden kunnen maken van het nieuwe stadion. "De toevoeging van een crèche of jeugdhuis kan ook een piste zijn die het onderzoeken waard is."

'Bempt heeft meeste potentieel'

Wat de Bempt-site zelf betreft, ziet Perspective.brussels meer voordelen dan nadelen. Het gewestelijke bestemmingsplan voorziet meer dan voldoende ruimte voor de bouw van een nieuw stadion. Bovendien gaat het hier, in tegenstelling tot de twee andere sites, niet om een dichtbevolkte wijk, maar een wijk omringd door industrieel weefsel.

Hier zou een nieuw stadion voor minder verkeersoverlast zorgen. De site ligt vlakbij afrit 17 van de Ring en het stadion zou zichtbaar zijn vanop die Ring. Wel zou er een oplossing moeten worden gevonden voor het containerpark op de site. Die dienst zou moeten verhuizen.

De Bempt-site in Vorst, waar nu al een gemeentelijk sportcomplex is met voetbal- en rugbyvelden

"De Bempt-site lijkt het meeste potentieel te hebben voor een nieuw, modern stadion," concludeert Perspective.brussels. "Er zijn wel enkele aandachtspunten, zoals het delen van de infrastructuur met andere actoren, de toegankelijkheid met het openbaar vervoer, parkeren en de behandeling van de huidige activiteiten op de site."

Smet: 'Gaat gemeente en gewest niets kosten'

Union wil zelf niet reageren op de studie. "Het dossier ligt in handen van de politiek," klinkt het daar. Brussels staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed Pascal Smet (One.brussels-Vooruit), die de studie samen met minister-president Vervoort (PS) bestelde, reageert alvast positief.

"We zouden het liefst hebben dat het Joseph Marienstadion het thuisstadion van Union blijft, maar dat kan niet omwille van stedenbouwkundige redenen, maar ook het leefmilieu," reageert hij. "Door de ligging heeft de Bempt-site het meeste potentieel."

Tegen midden februari moet er een nota opgesteld worden die nogmaals duidelijk maakt waarom Bempt de meest haalbare optie is. "Iedereen moet de kans krijgen om de studie te bekijken om dan hopelijk voor de paasvakantie een beslissing te nemen," aldus Smet. "Het gebeurt niet elke dag dat een privé-investeerder 60 tot 70 miljoen euro wil investeren in een nieuw stadion. Het gaat de gemeente of het gewest niets kosten."

Vorst: 'Nog niets beslist'

Waarnemend burgemeester van Vorst Mariam El Hamidine (Ecolo) reageert voorzichtig op de studie van Perspective. Of een akkoord voor de paasvakantie haalbaar is, durft ze niet zeggen. Ze bevestigt wel dat de gemeente midden februari opnieuw samenzit met het Gewest en de club. "Wij hebben nog geen voorkeurspiste. Er is nog niets beslist", zegt El Hamidine. "We willen nog bekijken wat de impact op vlak van mobiliteit zal zijn. En dan is er nog de mening van de bewoners en supporters. We weten dat die verdeeld zijn. Die gesprekken moeten nog plaatsvinden."

Er is al langer sprake van een nieuw stadion voor Union. Dat het dossier zo lang aansleept, heeft volgens sommige bronnen te maken met de gemeente Vorst. Burgemeester Stéphane Roberti (Ecolo) is daar al een tijdlang afwezig door ziekte. "Ik ben al veertien maanden waarnemend burgemeester. De gemeente staat niet stil", reageert El Hamidine. "Bij de bouw van een nieuw stadion komt veel kijken. Het heeft een tijdje geduurd voor de studie klaar was. En er is nog een college waarmee we beslissingen moeten nemen. We gaan het nu rustig bekijken."

Als er een nieuw stadion komt op de Bempt-site, betekent dat uiteraard niet dat het beschermde Joseph Marienstadion verdwijnt. Union wil er de vrouwen- en jeugdploegen graag laten voetballen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis , Vorst , Stedenbouw , Sport , Union , stadion , Joseph Mariënstadion , Union Saint-Gilloise , Bempt , Bertelsonstadion , Bertelsonsite , Voetbal

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni