| Het Joseph Mariënstadion in het Dudenpark in Vorst

Verwelkomt Drogenbos straks Union? ‘Stadion bij ons is onmogelijk’

KVDP
© BRUZZ
10/01/2022
Updated: 10/01/2022 20.53u

Het Joseph Marienstadion is al langer te klein voor de competitieleider in 1A. Union wil het liefst in Vorst blijven, maar de gesprekken met de gemeente gaan niet vooruit. De CEO van Union dreigt daarom met een verhuis naar Drogenbos. Bluf zegt men in Drogenbos: “Wij staan open voor gesprekken, maar een stadion bij ons kan echt niet.”

Dat het Joseph Marienstadion bijdraagt tot de legende die Union Saint-Gilloise (opnieuw) aan het worden is, staat vast. Sinds 1920 is het stadion in het Vorstse Dudenpark de thuisbasis van de club met stamnummer tien. De Unionisten wonnen er vier van hun elf landstitels. Daar, achter de beschermde art-decogevel op de Brusselsesteenweg, werd het legendarische Union 60 geboren, de ploeg die in de jaren dertig zestig wedstrijden ongeslagen bleef.

Na 21 speeldagen staat de club verrassend op kop in zijn eerste seizoen in 1A in 48 jaar, maar in de lijst van voetbalstadions volgens capaciteit in eerste klasse A bengelt het Joseph Marienstadion helemaal onderaan, met een capaciteit van 8.000. Voor een club die in 1A wil blijven, is het stadion te klein.

De historische gevel en oude staantribunes mogen dan wel charmant zijn, de infrastructuur is te verouderd. “Het is moeilijk om in de huidige context van het moderne profvoetbal te voetballen in een stadion waar commercieel zo weinig mogelijk is,” zei Union-CEO Philippe Bormans vorig jaar al in een interview met BRUZZ. “We draaien nu elk jaar miljoenen verlies.”

Drogenbos

De club ging op zoek naar grond voor een nieuw stadion, bij voorkeur in dezelfde gemeente, aangezien er in Sint-Gillis al helemaal geen plaats is. “Het is niet evident,” zei Bormans in juli vorig jaar over de samenwerking met Vorst. Ruim een half seizoen later is daar weinig aan veranderd.

Vanuit het Spaanse La Manga, waar blauw-geel op winterstage was, kwam de CEO terug op het stadiondossier in een interview met enkele Franstalige kranten. “Ik hoop dat we in Brussel kunnen blijven, de eerste keuze is die voor een stadion in Vorst. Maar de eerste keuze is tegelijk vooral om vooruitgang te boeken. Op een zeker ogenblik moet je een beslissing nemen en op dit moment is Drogenbos de enige gemeente die ons welkom heet.”

"Op ons grondgebied is er geen enkele locatie die het zou toelaten om een nieuw stadion te bouwen, onmogelijk"

Alexis Calmeyn, burgemeester van Drogenbos

Er is geld voor het nieuwe stadion, 50 miljoen euro, maar verhuist Union Saint-Gilloise binnenkort ook van Vorst naar Drogenbos, aan de andere kant van de gewestgrens? Bormans vermeldde Drogenbos in de hoop druk te zetten op Vorst.

“Wij hebben Union ontvangen op het college. Zij zijn spontaan naar ons gestapt, omdat ze in Vorst weinig gehoor krijgen,” bevestigt burgemeester van Drogenbos Alexis Calmeyn (Drogenbos Plus-LB). “Wij begrijpen de bekommernis van Union om grond te vinden en staan open voor gesprekken, maar op ons grondgebied is er geen enkele locatie die het zou toelaten om een nieuw stadion te bouwen. Dat kan echt niet. Bovendien hebben we ook de politiecapaciteit niet. Een stadion is onmogelijk.”

Burgemeester: 'Vorstenaren zijn onze prioriteit'

Waar wel over te praten valt wat Drogenbos betreft, is de aanleg van nieuwe oefenterreinen voor Union. Trainen doen de Unionisten vandaag nog in Lier, bijna zestig kilometer verder. Calmeyn: “Daarover lopen gesprekken met de eigenaar van de grond, Audi. Maar ook dat wordt moeilijk. Het terrein wordt in twee gesplitst door de Zenne. Bovendien is de grond vervuild en zou de grondbestemming gewijzigd moeten worden.”

"Wat Union wil, is één ding. Voor ons is het leven van de Vorstenaren de prioriteit"

Mariam El Hamidine, burgemeester van Vorst

Mariam El Hamidine, burgemeester ad interim in Vorst

In Vorst is er sprake van twee mogelijke sites: Bempt en de site achter Vorst Nationaal, waar het historische Bertelsonstadion verstopt ligt. Of Union er een kans maakt, blijft onduidelijk.

Waarnemend burgemeester van Vorst Mariam El Hamidine (Ecolo) laat niet in haar kaarten kijken en is niet onder de indruk van Bormans’ blufpoker. “Er zijn regelmatig gesprekken. Zij weten even goed als ik dat wij wachten op een studie van Perspective.brussels (het gewestelijk planningsbureau, red.) die het een en ander moet verduidelijken,” reageert ze.

Eens die studie bekend is, wil ze de Vorstenaren ondervragen over de toekomst van de club binnen de gemeente. “Wat Union wil, is één ding. Voor ons is het leven van de Vorstenaren de prioriteit.”

Geen bluf

Union-CEO Philippe Bormans laat in een reactie aan BRUZZ weten dat de Drogenbos-piste wel degelijk reëel is en dat er dus geen sprake is van bluf. "Zoals geweten is een nieuw stadion de absolute prioriteit voor de verdere uitbouw van onze club", zegt hij, "We hebben de afgelopen 3 jaar achter de schermen hard gewerkt aan planning, financiering, mobiliteit en haalbaarheid van een stadion".

De site in Drogenbos ligt inderdaad moeilijker maar blijft voor ons een interessante optie.

Philippe Bormans, CEO voetbalclub Union-Saint-Gilloise

Philippe Bormans, CEO voetbalclub Union-Saint-Gilloise

Union wacht in deze op een objectieve studie van het Brussels Gewest, welke later deze winter zou worden voorgesteld, maar de plannen voor een nieuw stadion worden wel steeds concreter.

"Ik benadruk dat we op wandelafstand van het huidige stadion willen blijven en dat onze voorkeur dus ook uitgaat naar Vorst", onderstreept Bormans. "De site in Drogenbos ligt inderdaad moeilijker qua timing omdat hier o.a. ook het RUP zou moeten aangepast worden. Toch blijft dit voor ons een interessante optie voor de bouw van een stadion of trainingscenter. Wij houden alvast alle pistes open en hopen dat we dit seizoen nog duidelijkheid kunnen brengen over onze toekomst".

BRUZZ Radio sprak over de mogelijke verhuis van het stadion met Emily Deglas van supportersvereniging Union Bhoys:

Interview met Emily Deglas van de supportersvereniging Union Bhoys over een mogelijke verhuis van het stadion

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Sint-Gillis , Vorst , Sport , Joseph Mariënstadion , Union Saint-Gilloise , Alexis Calmeyn , Mariam El Hamidine , Philippe Bormans

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni