Union overweegt nieuw voetbalstadion in Drogenbos

© Ivan Put
| Het huidige voetbalstadion van Union-Saint-Gilloise, in het Dudenpark.

Voetbalclub Union Saint-Gilloise, de nummer een in de hoogste klasse, heeft al langer plannen voor de bouw van een nieuw stadion, maar vindt daarvoor voorlopig geen geschikte locatie in Vorst. Philippe Bormans, CEO van de voetbalclub, bekijkt daarom nu de piste van een nieuw stadion in Drogenbos, buiten Brussel dus.

Het historische Joseph Marienstadion aan de Brusselsesteenweg in Vorst voldoet niet langer aan de eisen van de club, zo was al langer bekend. “Het is moeilijk om in de huidige context van het moderne profvoetbal te voetballen in een stadion waar commercieel zo weinig mogelijk is,” liet Bormans eerder ook al optekenen bij BRUZZ.

“Op dit moment is ons stadion een nadeel tegenover andere clubs. We willen als club blijven groeien en daarvoor is een nieuw stadion nodig,” zegt Bormans dit weekend aan La Dernière Heure.

Het Marienstadion heeft een capaciteit van 9.500 plaatsen. Onvoldoende om de ploeg rendabel te maken in 1A. “We draaien nu elk jaar een miljoenenverlies,” zegt Bormans. “Ons stadion voldoet niet aan de eisen van het huidige professionele voetbal, de veiligheidsmaatregelen die daarbij horen en het comfort dat het vereist.”

JOSEPH_MARIENSTADION_DUDENPARK_UNION
© Belga
| De historische beschermde hoofdtribune van het Joseph Mariënstadion.

Dat de nood hoog is, mag duidelijk zijn. “We weten niet of er al publiek zal toegelaten zijn voor de wedstrijd tegen Anderlecht (op zondag 30 januari, red.), maar als dat zo zou zijn, kunnen we ons huidige stadion gemakkelijk vier keer vullen.”

Het geld voor een nieuw stadion is er alvast. “Het budget zullen wij voorzien en bedraagt zo'n 50 miljoen euro. We gaan voor het groenste stadion van Europa, dat ingebed zal zijn in zijn omgeving. Want ook dat hoort bij onze identiteit. Maar alles zal in overleg gebeuren,” deed Bormans de plannen uit de doeken bij BRUZZ vorig jaar.

Niet in Vorst? Dan maar naar Drogenbos

Waar het nieuwe stadion moet komen, is echter nog moeilijk uit te maken. Zeker is alvast dat het niet in Sint-Gillis komt. Daar is te weinig plaats. Er liggen drie scenario’s op tafel, waarvan twee in Vorst.

“Er is de Bemptsite, de site achter Vorst Nationaal en een derde optie buiten Brussel, in Drogenbos. Ik hoop dat we in Brussel kunnen blijven, de eerste keuze is die voor een stadion in Vorst. Maar de eerste keuze is tegelijk vooral om vooruitgang te boeken. Op een zeker ogenblik, moet je een beslissing nemen en op dit moment is Drogenbos de enige gemeente die ons welkom heet. De gemeente maakt ons duidelijk dat ze samen met ons aan dit mooi verhaal wil meewerken. Die indruk krijgen we minder van de gemeente Vorst,” stelt CEO Bormans in La Dernière Heure.

Moeizame samenwerking

De gemeente Vorst zei eerder aan BRUZZ "op de hoogte te zijn van de zoektocht van de club voor een nieuw stadion. Er zijn wel wat mogelijkheden en we bekijken elke piste,” verduidelijkte waarnemend burgemeester Mariam El Hamidine (Ecolo) in maart vorig jaar.

Intussen lijkt er niet veel veranderd. In juli bleek er in Vorst weinig animo om Union aan een stadionlocatie te helpen. Sinds het uitvallen van de verkozen burgemeester van Vorst, Stéphane Roberti, loopt de samenwerking moeizamer.

“We hebben een investeerder die het geld op tafel wil leggen. In elke andere gemeente zou een burgemeester dat een uitstekende situatie vinden, maar in Vorst voelen we dat zo niet aan. Dat is zeer spijtig. We verliezen onze tijd,” klinkt het bij Philippe Bormans, die liefst een stadion laat bouwen met de steun van de gemeente. “Een stadion bouwen in een gemeente waarvan we geen steun krijgen zou, zelfs met alle nodige vergunningen, de verkeerde aanpak zijn,” laat hij weten aan La Dernière Heure.

Of Philippe Bormans de druk bij de gemeente Vorst wil opvoeren door nu naar buiten te treden met het scenario van een stadion in Drogenbos, is niet duidelijk. Door de drukke transferperiode was de CEO voorlopig nog niet bereikbaar voor verdere commentaar aan BRUZZ.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?