Belga Image

| Tijdens de Tweede Wereldoorlog, in het jaar 1942, verborgen Armand Pelast en zijn zus Henriette een Joods koppel. De broer en zus riskeerden hun eigen leven voor het Joodse echtpaar en hun kind.

Twee Brusselaars krijgen erkenning voor het verbergen van Joden in 1942

© Belga
28/05/2024

Twee Brusselaars uit de gemeente Sint-Pieters-Woluwe hebben dinsdag postuum de eretitel 'Rechtvaardige onder de Volkeren' gekregen. De titel werd uitgereikt door Yad Vashem, de Israëlische staatsinstelling voor het herdenken van de Joodse slachtoffers van de Holocaust.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog, in het jaar 1942, verborgen Armand Pelast en zijn zus Henriette een Joods koppel. De broer en zus riskeerden hun eigen leven voor het Joodse echtpaar en hun kind.

Het was Hadassah Aisenstark, de plaatsvervangende Israëlische ambassadeur in België en Luxemburg, die de titel uitreikte aan de achterkleinkinderen van Armand en Henriette, Amaury en Émilien De Smet. De burgemeester van Sint-Pieters-Woluwe, Benoît Cerexhe (Les Engagés), was ook aanwezig op de ceremonie.

"Vandaag eren we twee mensen die hun acties niet als een daad van moed zagen, maar als de meest fundamentele morele verplichting. Dat maakt hen tot ware helden", zei Aisenstark. Ze hebben het koppel van "deportatie en een zekere dood" gered.

De Yad Vashem Memorial erkent nu meer dan 1.700 Belgen als 'Rechtvaardigen onder de Volkeren'. De titel eert mensen die Joden hielpen met gevaar voor eigen leven en zonder compensatie. Bijna 500 van die mensen woonden tijdens de oorlog in Brussel.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni