| (Archiefbeeld)

Twee jaar na inval Oekraïne: Rode Kruis maakt balans op

© Belga
21/02/2024

Twee jaar na de inval van Rusland in Oekraïne maakt Rode Kruis-Vlaanderen een balans op van zijn steun aan het land en zijn inwoners. Die was er op twee vlakken: in ons land door de opvang van Oekraïense vluchtelingen, maar ook ter plaatse door financiële steun die werd ingezet voor noodhulpgoederen, medisch materiaal en personeel.

In België kregen sinds het begin van het conflict 13.186 Oekraïners minstens één nacht opvang door Rode Kruis-Vlaanderen. Het gaat om mensen die zich aanboden aan noodopvangcentrum Ariane in Sint-Lambrechts-Woluwe en zij die verblijven in het nooddorp in Mechelen.

Daarnaast zamelde Rode Kruis-Vlaanderen ruim 13 miljoen euro in om humanitaire ondersteuning in Oekraïne zelf te bieden. De fondsen werden ingezet om noodhulpgoederen, personeel en financiële steun te bieden.

Er werden in het totaal 61 generatoren aangekocht en verscheept naar Oekraïne, om de stroomvoorziening voor kritieke infrastructuur (ziekenhuizen en watervoorzieningsmaatschappijen) te verzekeren. Daarnaast werden twee ervaren personeelsleden uitgezonden naar West-Oekraïne, om de lokale afdelingen van het Oekraïense Rode Kruis in de regio's Rivne en Wolynië te helpen

"Vele vluchtelingen hebben het contact met hun dierbaren verloren, maar proberen desondanks hun leven opnieuw op te bouwen"

Rode Kruis Vlaanderen

Daarnaast werden 46 ziekenhuizen voorzien van medisch materiaal, kregen 63.000 mensen eerstelijnszorg, werden 2.000 mensen via de thuiszorgdienst verzorgd en kregen 926.000 mensen psychosociale bijstand. Ook werden 14,4 miljoen mensen voorzien van drinkwater en hygiëneproducten, kregen 13,72 miljoen mensen noodhulpgoederen en 813.000 mensen werden financieel ondersteund. Daarnaast werden kleine herstellingswerken uitgevoerd aan woningen en ziekenhuizen.

Ook internationaal deed het Rode Kruis heel wat ter plaatse. "Meer dan 6,2 miljoen mensen zijn Oekraïne ontvlucht, op zoek naar een veilig onderkomen", klinkt het.

"Rode Kruisverenigingen in 58 landen hebben geholpen om in het totaal zowat twee miljoen Oekraïners op te vangen in gastgezinnen. Hierbij is er een verschuiving van acute noodhulp naar meer langetermijndenken, met programma's die integratie en inclusie van vluchtelingen in hun gastgemeenschappen bevorderen. Er wordt ingezet op financiële ondersteuning, (mentale) gezondheidszorg, ondersteuning bij het vinden van jobs of het leren van de taal en onderwijs voor zowel volwassenen als kinderen. Vele vluchtelingen hebben het contact met hun dierbaren verloren, maar proberen desondanks hun leven opnieuw op te bouwen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni