Oorlogsjournalist Arnaud De Decker: 'Ik moet de knop omdraaien en grenzen stellen'

LV
© BRUZZ
29/02/2024

Brusselaar Arnaud De Decker was in Kiev twee jaar geleden toen de oorlog er uitbrak en ging sindsdien meerdere keren terug om er verslag uit te brengen. "Ik heb zelf enkele mensen verloren uit mijn entourage daar, maar voor Oekraïners is het verlies alomtegenwoordig", vertelt hij aan BRUZZ.

Freelance journalist Arnaud De Decker was op café in Kiev twee jaar geleden toen de oorlog uitbrak: "Mensen wisten dat er iets zat aan te komen, maar die grootschalige inval had niemand verwacht, ook doorwinterde oorlogsjournalisten niet", meent hij.

"Het was een bevreemdende situatie om je daar middenin te bevinden. En ook de uittocht naar buurland Polen was niet vanzelfsprekend, omdat iedereen op dat moment op de vlucht was", herinnert hij zich.

Twee jaar oorlog

Ondertussen zijn er twee oorlogsjaren voorbij gegaan en maakte De Decker er zijn missie van om verslag te brengen over de gruwel van de oorlog en het dagelijkse leven voor soldaten aan het front. "De afgelopen jaren ben ik in periodes in Brussel geweest en periodes in Oekraïne. Ondertussen ken ik er al heel wat mensen en ben ik zelf ook een tiental personen uit mijn entourage verloren. Voor inwoners van het land ligt dat dodental in hun kennissenkring tien keer hoger, voor hen is verlies alomtegenwoordig", benadrukt hij.

"De media-aandacht voor de oorlog is door de jaren heen wat verslapt, daarom voelt het als Belg en als Nederlandstalige Brusselaar extra belangrijk voor mij om te blijven doen wat ik doe. Verhalen vertellen vanuit getroffen gebieden en een gezicht plakken op het conflict, zodat het conflict dichter staat bij de mensen in België."

Knop omdraaien

Wanneer De Decker terugkeert naar Brussel is het even wennen om opnieuw zijn normale routine op te pikken, maar ook wanneer hij aankomt in Oekraïne moet hij enkele dagen acclimatiseren voordat hij zijn werk kan hervatten: "Wanneer ik terugkeer ga ik niet direct naar een actief oorlogsgebied. Ik verblijf enkele dagen in Kiev en trek daarna pas verder. Je gaat niet na één dag op Oekraïense grond naar het front."

"Ik moet voor mezelf ook grenzen stellen bij het ophalen van verhalen bij inwoners. Het is mijn taak als journalist om verslag uit te brengen en te documenteren, maar ik kan niet iedereen helpen. Dat voelt dubbel, maar anders kan je dit werk niet blijven doen", besluit hij.

Op vrijdag 1 maart geven journalisten Bruno Beeckman en Arnaud De Decker een lezing over de oorlogssituatie in Oekraïne in GC Het Huys in Ukkel.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni