| Protest tegen de uitzetting van krakers in de Kroonlaan in april (archiefbeeld)

Nieuwe deadline begin juli voor uitzetting krakers Kroonlaan

© Belga
19/06/2024
Updated: 19/06/2024 13.04u

In Elsene is woensdagochtend omstreeks 7.30 uur voor een kraakpand aan de Kroonlaan een protest georganiseerd om de uitzetting van tachtig bewoners, waaronder ook enkele gezinnen, te voorkomen. De uitzetting is geannuleerd nadat de eigenaar van het gebouw zijn besluit heeft ingetrokken. Fedasil, de toekomstige huurder van het pand, wil dat de krakers ten laatste begin juli het gebouw verlaten.

Dat er vandaag geen uitzetting zal gebeuren, heeft een politieagent omstreeks 8.00 uur meegedeeld aan de organisatoren van het protest, het krakerscollectief Rockin'Squat.

Sinds eind maart wonen er ongeveer tachtig mensen - mensen zonder papieren en asielzoekers - in een voormalig verpleeghuis aan de Kroonlaan in Elsene. Initieel moesten deze bewoners op 19 maart het pand verlaten, maar vanwege een akkoord dat op het laatste moment werd bereikt tussen de bewoners, de gemeente Elsene en het Federaal Agentschap voor de Opvang van Asielzoekers (Fedasil), de toekomstige huurder van het gebouw, werd die initiële uitzetting verijdeld. Ook later, in begin april, werd een uitzetting voorkomen vanwege een massale mobilisatie.

Deurwaarder

Hoewel de uitzetting ook woensdag verijdeld werd, heeft het collectief geen duidelijkheid over het toekomstige verblijf in het pand. "Een politieagent heeft ons net verteld dat de uitzetting vandaag niet doorgaat. We hopen dat dat waar is, maar wetende dat het de deurwaarder is die de leiding heeft over de ontruiming, zolang die ons geen teken geeft, houden we de mobilisatie liever vol", legt Nael Daïbes, hoofd van het collectief Rockin'Squat, uit. "Voor vandaag is het afgelast, maar betekent dat dat het morgen wel doorgaat? We kunnen nergens zeker van zijn", voegde hij eraan toe.

Rockin'Squat zal blijven mobiliseren om het probleem onder de aandacht te brengen, wat volgens hen een "constante pingpong van uitzettingsdreigingen" inhoudt en een gebrek aan duidelijkheid over de verantwoordelijkheden van de verschillende betrokken partijen.

Montgomerywijk

In het akkoord met Fedasil en de gemeente Elsene is er al een oplossing voorgesteld voor de tachtig bewoners. Die zouden terecht kunnen in de Montgomerywijk, de nieuwe locatie zou beschikbaar moeten zijn in de loop van de maand juli, zo bevestigen Rockin’Squat en de burgemeester van Elsene, Doulkeridis (Ecolo) aan persagentschap Belga.

Maar het krakerscollectief eist van de autoriteiten dat ze het pand aan de Kroonlaan nog kunnen blijven bezetten tot begin-augustus, tot het einde van het bouwverlof. Daarmee willen zij zich “rustig kunnen voorbereiden op de verhuizing.”

Ondertussen is in een overeenkomst tussen de gemeente Elsene en Fedasil 7 juli als datum vastgelegd voor een uitzetting. Zo kan het agentschap starten met de voorbereidingswerken om het gebouw in te zetten als opvangplek.

“Er zijn heldere akkoorden gesloten tussen alle betrokken partijen zodat we, als huurders, het gebouw kunnen gebruiken begin juli,” zo verklaart communicatiedirecteur van Fedasil, Mieke Candaele. “We hebben deze plaatsen dringend nodig om families die internationale bescherming hebben aangevraagd, te kunnen opvangen”, zo voegt ze daaraan toe.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene , Samenleving , kraakpand kroonlaan , Christos Doulkeridis , Rockin Squat , Politie Brussel-hoofdstad/Elsene , Brussel Kort

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni