ULB-docenten klagen gebedsruimte op Erasmus-campus aan

© Belga - BRUZZ
19/03/2024

Enkele docenten van een campus van de ULB-universiteit in Brussel klagen aan dat moslimstudenten meermaals per dag in een gang verzamelen om te bidden. Dat schrijft Le Soir. Ze verlaten de lessen daar zelfs voor, hoewel de docenten dat niet toelaten. En hun plekje achterin die gang blokkeert enkele nooduitgangen, wat gevaarlijk kan zijn bij een plotse evacuatie.

De gebedsmatten liggen opgeslagen in kisten of hangen aan de trapleuning. Volgens Le Soir, die door twee professoren werd gealarmeerd, bestaat deze situatie sinds de coronacrisis, toen de oecumenische gebedsruimte in het nabijgelegen ziekenhuis werd gesloten om gezondheidsredenen.

Twee docenten - Stéphane Louryan en Pascal Laurent- klagen over verstoringen van de lessen omdat studenten het lokaal zonder toestemming verlaten om te gaan bidden en het gevaar dat de nooduitgang geblokkeerd zou raken bij een plotselinge evacuatie. Volgens hen is er een sprake van een voortdurend 'komen en gaan'.

Ze herinneren ook aan het principe van vrij onderzoek, dat belangrijk is voor de ULB, die elke vorm van dogma en invloed van religie met name binnen de universiteit afwijst. "Als studenten verboden wordt om tijdens de praktijklessen koffie te gaan halen, begrijp ik niet waarom ze wel zouden worden toegestaan om te gaan bidden," verbazen de twee professoren zich, die de situatie "onaanvaardbaar" noemen.

Afgelopen zomer ontstond er ook een discussie over gebedsruimtes en de rol van religie binnen de universiteit. Toen ging dat om de Solbosch-campus in Elsene. Een petitie tegen gebedsruimtes op de universiteiten van de ULB - een initiatief van auteur Nadia Geerts - kon na afloop op ruim 5.000 handtekeningen rekenen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni