1872 Manifestatie Huishoudhulpen 4

| Manifestatie Huishoudhulpen (archieffoto).

Vakbonden huishoudhulpen gaan actievoeren bij aandeelhouders

© Belga
07/02/2024

De vakbonden in de sector van de huishoudhulpen hebben woensdag nieuwe acties aangekondigd. Ze willen bij aandeelhouders van de grote dienstenchequesbedrijven thuis gaan protesteren. Ook een staking is niet uitgesloten.

De bonden pikken het niet dat de werkgevers de collectieve arbeidsovereenkomst over de eindejaarspremie en de syndicale premie in de sector hebben opgezegd. Ze willen niet meer onderhandelen zolang die intrekking niet ongedaan is gemaakt. Volgens de bonden verliest een gemiddelde huishoudhulp immers bijna 400 euro door de beslissing.

"Het is een schandalige aanval op een sector waar heel veel alleenstaande moeders werken en iedereen elke cent nodig heeft om te overleven", zei Issam Benali van vakbond ABVV tijdens een militantenbijeenkomst in Brussel.

Vroeg in de ochtend gewekt

Eerder viseerden de vakbonden al de grote bedrijven waarvoor veel huishoudhulpen werken. In hun nieuw actieplan zetten ze de aandeelhouders "die het meest geld opslokken" persoonlijk onder druk, met name door hun namen en woonplaatsen te publiceren op een website.

Het is ook de bedoeling om acties te organiseren op die adressen. "Ze moeten weten dat ze vroeg in de ochtend gewekt kunnen worden, dat we naar hen thuis kunnen gaan", zo vuurden de bonden tientallen militanten aan.

"Tachtig procent van de huishoudhulpen werkt bij een bedrijf dat winst maakt", luidt het. "Gemiddeld hebben de bedrijven de voorbije 9 jaar een rendement op hun investeringen van 13 procent. Bovendien werd 75 procent van de winst uitgekeerd aan de aandeelhouders."

Na de bijeenkomst trokken de militanten nog met veel lawaai naar de kantoren van werkgeversfederatie Federgon. Wanneer de acties bij de aandeelhouders van start gaan, is niet duidelijk.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , betoging huishoudhulpen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni