Nieuw stakingsregime in gevangenissen: maandag acties in Brussel

© BRUZZ - Belga
05/04/2024
Updated: 05/04/2024 17.54u

Vanaf maandag zal niet meer elke dag gestaakt worden in alle gevangenissen tegelijk. Wel zal er elke dag in een andere provincie gestaakt worden. Dat hebben de vakbonden beslist. Maandag is de eerste staking in de Brusselse gevangissen gepland, in een reeks van vier.

De vakbonden hebben donderdag beslist om de stakingen door te zetten, nadat het overleg met minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) niets heeft opgeleverd. Daarover bericht de VRT en het nieuws wordt bevestigd aan BRUZZ door Stijn Van Den Abeele van VSOA Gevangenissen. De bonden willen op die manier de staking lang volhouden zonder dat het voor hen onbetaalbaar wordt.

Maandag vindt de eerste actie plaats in Brussel. Daarna volgen nog stakingsdagen op 17, 26 en 30 april. Ook voor de rest van het land is een schema opgesteld, met telkens vier actiedagen in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Limburg.

Ter herinnering: sinds afgelopen maandag 22 uur was er een staking van onbepaalde duur aan de gang in de Belgische gevangenissen. De drie grote vakbonden hadden daartoe opgeroepen nadat het overleg met minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) over de overbevolking en het personeelstekort vorige week op niets was uitgedraaid.

Donderdag vond opnieuw overleg plaats tussen de cipiersbonden en het kabinet van minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD), maar dat draaide op niets uit. Beide partijen zoeken een uitweg uit het sociaal conflict dat bezig is.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , stakingen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni