20220907 1811 Gevangenis Sint-Gillis

| De gevangenis van Sint-Gillis.

Gevangenisbonden: constructief overleg maar afwachten wat effect is van maatregelen

© belga
28/09/2023

De gevangenisbonden hebben donderdag naar eigen zeggen een "constructief" overleg gehad met minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) en staatssecretaris bevoegd voor de Regie der Gebouwen Mathieu Michel (MR). Het wordt wel nog afwachten wat de impact is van de aangekondigde maatregelen.

De gevangenisbonden zaten twee uur samen met Van Quickenborne en Michel. Het gesprek ging volgens de vakbonden onder andere over de uitvoering van korte straffen, waarvan de bonden vrezen dat het de overbevolking alleen maar in de hand zal werken.

Maar Van Quickenborne wil dit vermijden door onder andere gedetineerden zich te laten aanmelden in een detentiehuis en niet in de klassieke gevangenissen. Zo'n detentiehuis is een kleinschalige inrichting waar kortgestrafte veroordelen dus hun straf kunnen uitzitten. Daarnaast beloofde de justitieminister ook 324 plaatsen in de reguliere psychiatrie, wat een betere uitstroom vanuit de bestaande forensische psychiatrische centra zou moeten garanderen.

De vakbonden reageren tevreden en zeggen dat het overleg constructief is verlopen. "De minister heeft oren gehad naar onze voorstellen", aldus ACV-vakbondsman Alain Blancke. Die voorstellen moeten op korte termijn de druk op de gevangenissen verlichten.

Begin deze week kwam het daar nog tot een 48 urenstaking als protest tegen het nijpende overbevolkingsprobleem. "Het is jammer dat we zo'n actie hebben moeten houden, maar het is wel positief dat de minister rond de tafel is komen zitten", zo vindt Robby De Kaey van ACOD AMiO. "Nu is het afwachten wat de impact is van de zaken die nu zijn aangekondigd", aldus De Kaey. "De maatregelen zullen op regelmatige basis geëvalueerd worden", zegt Blancke nog. Begin november zou een eerste terugkoppeling met de bonden op de agenda staan.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni