20220907 1811 Gevangenis Sint-Gillis

| De gevangenissen van Sint-Gillis en Vorst.

Gevangenissen staken 48 uren tegen 'onhoudbare overbevolking'

RV
© BRUZZ
24/09/2023

Om 22 uur zondagavond gaat het personeel van alle gevangenissen in staking en dat gedurende 48 uren. Dat hebben vakbonden VSOA, ACOD en ACV aangekondigd. Ze protesteren daarmee opnieuw tegen de overbevolking in de gevangenissen.

“De Belgische gevangenissen barsten uit hun voegen, en de overbevolking zorgt voor onveilige situaties voor zowel het personeel als de gedetineerden”, beklemtoont Eddy De Smedt van de liberale vakbond VSOA. “We willen met onze staking een signaal geven naar de politiek, want dit is geen houdbare toestand”.

De overbevolking zorgt ook voor meer gevallen van agressie. “We moeten gedetineerden bijplaatsen in al heel kleine cellen, en we kunnen niet alle dagelijkse activiteiten laten doorgaan. Gevangenen raken erg gefrustreerd met vaak agressie tot gevolg. In de gevangenis van Sint-Gillis waren er drie agressiegevallen op drie dagen tijd”, aldus De Smedt.

‘Meer instroom, tragere uitstroom’

Het gevangeniswezen vreest ook dat de overbevolking alleen maar erger zal worden de komende maanden, omdat minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) korte straffen laat uitvoeren. “Daardoor is de instroom groter. Tegelijk heeft hij een maatregel afgeschaft waardoor mensen sneller konden uitstromen.”

Vorige dinsdag waren er gesprekken met het kabinet van de minister, maar daar zijn volgens de bonden geen oplossingen op korte termijn uit de bus gekomen.

De vakbonden kaarten de situatie al langer aan en stakingen volgen elkaar in een hoog tempo op. Toch blijven de bonden geloven dat de stakingen een effect kunnen hebben. “We zijn er voor onze personeelsleden, en we merken dat het ze nog steeds bereid zijn tot staking, hoewel ze dan ook geld verliezen”, klinkt het. “Als vakbond beschikken we niet over andere mogelijkheden om het signaal te geven. We moeten de politiek nu wakker schudden zodat we de onveilige toestanden kunnen voorkomen”.

Woensdagochtend, na de staking, zullen de bonden opnieuw in gesprek gaan met de minister.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni