Vooral bussen ondervinden hinder van zware sneeuwval, enkele tunnels afgesloten

NLS
© BRUZZ
17/01/2024
Updated: 17/01/2024 15.52u

Het KMI beloofde een stevige sneeuwpartij in ons land woensdag. Dat bleek ook in de hoofdstad het geval. Rond de middag vielen de eerste vlokken uit de lucht. Lange tijd viel de hinder voor het Brusselse verkeer redelijk mee, maar naarmate de dag vorderde, kwamen de bussen van de MIVB meer en meer in de problemen en werden ook enkele tunnels gesloten.

Voor de kinderen en jongeren zorgde de naschoolse sneeuwval voor best wat vertier. Op meerdere plekken in de stad ontstonden spontane sneeuwbalgevechten, en op ondergesneeuwde banken en wagens werden romantische of grappige tekeningen achtergelaten.

De stoepen, een verantwoordelijkheid van de inwoners, bleken wel glad op de meeste plaatsen. Sporen in de sneeuw getuigden van stevige uitschuivers. Maar ondanks het winterse weer trokken de Brusselaars er toch op uit. Voor een bezoekje aan de kleine markt op het Flageyplein, bijvoorbeeld.

*lees verder onder foto

Verkeer

Op het vlak van verkeer viel de situatie lange tijd mee in het Brusssels Gewest. “De ochtendspits is heel kalm verlopen” zegt Inge Paemen, woordvoerder van Brussel Mobiliteit. “We vermoeden dat door het weer, meer mensen besloten hebben om van thuis te werken. En woensdagen zijn algemeen wel wat kalmer, aangezien mensen die vier vijfde werken meestal die dag vrij nemen.”

Toch begon in de loop van de namiddag de intense sneeuwval voor steeds meer hinder te zorgen. Kort voor 16.00 uur werden Beliardtunnel richting E40 en de Meiser/Reyers-tunnel tijdelijk afgesloten. Hetzelfde geldt voor het kruispunt tussen de Kruidtuinlaan en de Koningslaan. “Deze plekken zijn hellend, waardoor auto’s naar achter begonnen te schuiven”, zegt Inge Paemen.

“De strooidiensten zijn momenteel onderweg om het probleem te verhelpen.” Hoelang de hinder zal aanhouden, valt moeilijk te voorspellen volgens de woordvoerder. Er zijn geen omleidingen voorzien. Autobestuurders die ter plekke moeten zijn, zullen dus even geduld moeten uitoefenen.

Bussen

Het Brusselse metro- en tramnetwerk blijft voorlopig gespaard van grote hinder. Maar voor de bussen begint de toenemende sneeuwval stilaan voor problemen te zorgen. “We stellen moeilijkheden vast op meerdere locaties”, meldt MIVB-woordvoerder An Van hamme. "Vooral op plekken met steile hellingen of kasseien, hebben de bussen het moeilijk." Zo wordt lijn 74 door het winterse weer omgeleid tussen haltes Decroly en Ukkel-Stalle, valt te lezen op de website.

"Vier supervisors van de MIVB zijn op dit moment aanwezig op het terrein om straten die een probleem kunnen vormen voor de bussen, te signaleren aan de gemeenten en Brussel Mobiliteit.” De vervoersmaatschappij blijft de situatie op de voet volgen.

Elsene, bussen rijden zich vast op de Elsensesteenweg.

Afvalophaling

De aanhoudende sneeuwval bemoeilijkte daarnaast de afvalophaling door Net Brussel. In Ukkel, Oudergem, Watermaal-Bosvoorde en delen van Etterbeek en Sint-Pieters-Woluwe kon die woensdagnamiddag niet verzekerd worden.

Net Brussel vraagt de inwoners van de betrokken gemeenten om de vuilzakken en kerstbomen op het voetpad te laten, met het oog op een ophaling die zo snel mogelijk zal georganiseerd worden. Hetzelfde advies geldt voor bewoners waarvan het afval woensdagavond na 20 uur wordt opgehaald, klinkt het.

De vrachtwagens die grofvuil ophalen, moesten ook terugkeren vanwege de weersomstandigheden. Die ophaaldienst zal ook donderdag te maken krijgen met grote verstoringen. Net Brussel vraagt dan ook om de komende uren geen grofvuil op het voetpad te plaatsen. De recyclageparken sloten dan weer hun deuren om 16 uur.

Net Brussel verwacht dat de situatie ook donderdag moeilijk zal zijn en bekijkt de mogelijkheden voor afvalophaling, waarbij rekening zal worden gehouden met de verkeersomstandigheden en de inhaalwerkzaamheden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, sneeuw, sneeuwpret, verkeershinder, Brussel Mobiliteit

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni