Vincent Kompany als trainer van Burnley tijdens een vriendschappelijke wedstrijd tegen Racing Genk, vorige zomer.

Vincent Kompany tekent voor drie seizoenen bij Bayern München

© Belga
29/05/2024

Vincent Kompany maakt de overstap van Burnley naar Bayern München, zo maakten beide clubs woensdag bekend via officiële mededelingen. De 38-jarige Brusselaar zette bij de Rekordmeister zijn krabbel onder een contract van drie seizoenen.

Kompany had bij de Clarets nochtans nog een contract tot medio 2028, maar verlaat de kersverse degradant nu dus na twee seizoenen. De voormalige Rode Duivel bereikte de voorbije week een principeakkoord met Bayern, waarna de Duitse grootmacht met Burnley moest onderhandelen over de afkoopsom. Die zou volgens mediaberichten tussen tien en twaalf miljoen euro liggen.

"Ik kijk uit naar deze uitdaging", stelde Kompany op de website van Bayern München. "Het is een grote eer om voor deze club te mogen werken. FC Bayern is een instituut in het internationale voetbal. Als coach moet je persoonlijkheid hebben en ergens voor staan: ik hou van de bal hebben en creatief zijn. We moeten ook agressief zijn op het veld en moedig. Ik kijk in eerste instantie uit naar de basis: werken met de spelers en een team opbouwen. Als de basis staat, volgt het succes vanzelf."

Ook sportdirecteur Max Eberl toonde zich erg tevreden. "We zijn verheugd dat we Vincent Kompany hebben aangetrokken voor FC Bayern", zo klonk het. "In onze gesprekken met hem zaten we meteen op één lijn. Hij heeft ons duidelijk laten zien hoezeer FC Bayern hem aanspreekt en dat hij de uitdaging graag aangaat. Vincent Kompany is hongerig en heeft alles wat we nodig hebben. Hij was als speler al toonaangevend in het internationale topvoetbal en loopt ook als coach voorop. We willen graag meer continuïteit op de trainerspositie. Samen met hem willen we veel bereiken bij FC Bayern."

"Iedereen bij de club is het erover eens dat Vincent Kompany de juiste coach is voor FC Bayern en we kijken er erg naar uit om met hem samen te werken", zei CEO Jan-Christian Dreesen. "Max Eberl en Christoph Freund (sportief directeur, red.) hebben nooit stilgezeten en hebben nauwgezet gewerkt om een coach te vinden die FC Bayern naar succes zal leiden en zal ontwikkelen met nieuwe ideeën. Vincent Kompany staat precies voor de saamhorigheid en teamgeest die we nodig hebben."

Kompany speelde na zijn doorbraak bij RSC Anderlecht in Duitsland bij Hamburger SV, tussen 2006 en 2008. Nadien verkaste hij naar Manchester City waar hij uitgroeide tot clubicoon en tot 2019 het ene na het andere succes behaalde. Bij Anderlecht zette hij vervolgens ook zijn eerste stappen als trainer, waarna hij in de zomer van 2022 naar Burnley trok.

Met de Clarets dwong hij in zijn eerste seizoen meteen promotie af naar de Premier League. Maar de promovendus degradeerde deze lente dus na amper een seizoen weer. Met de komst van Kompany komt er bij Bayern een einde aan een wekenlange trainerssoap, nadat het vertrek van Thomas Tuchel was aangekondigd. Leverkusen-coach Xabi Alonso, Duits bondscoach Julian Nagelsmann, Oostenrijks bondscoach Ralf Rangnick, Crystal Palace-trainer Oliver Glasner en Benfica-coach Roger Schmidt bedankten vriendelijk, waarna ook een poging om Tuchel te verlengen mislukte.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni