De Vlaamse overheid lanceerde zopas de nieuwe online database ‘Cijferbank Brussel’. Die is voor iedereen toegankelijk en moet inwoners, beleidsmakers en onderzoekers toegang geven tot diepgaande en actuele data over de hoofdstad. “We geven het publiek een krachtig instrument om de Brusselse realiteit beter te begrijpen”, zegt Vlaams minister van Brussel Cieltje Van Achter (N-VA).
Vlaamse overheid lanceert nieuwe cijferbank met actuele data over Brussel
De nieuwe databank levert gegevens en analyses aan over de thema’s armoede, demografie, integratie, onderwijs en vorming, werk, en zorg en gezondheid in Brussel.
Gebruikers kunnen in de data bijvoorbeeld cijfers terugvinden over het inwonersaantal, maar ook over de aanwezigheid van kleuters in het Nederlandstalig onderwijs per gemeente. Met interactieve dashboards en visualisaties kan je ook zelf analyses uitvoeren en trends in kaart brengen.
De database wordt gevoed door de datawarehouse van het Agentschap Binnenlands Bestuur. Die wordt maandelijks bijgewerkt. Experts van het team Coördinatie Brussel van de Vlaamse overheid bieden daarbij ook thematische analyses en inzichten aan.
Transparantie
Verder is het mogelijk om verdiepend studiemateriaal te raadplegen via een koppeling met de databank van het Brussels Informatie-, Documentatie- en Onderzoekscentrum (BRIO). Op regelmatige basis worden daar nieuwe wetenschappelijke publicaties aan toegevoegd.
Tot slot zijn de cijfers op dezelfde manier opgesteld zoals in de gemeente-stadsmonitoren in Vlaanderen. Dat maakt vergelijkingen met Brusselse gemeenten eenvoudiger.
Voor Vlaams minister van Brussel, Cieltje Van Achter (N-VA), is de lancering van de Cijferbank een grote stap vooruit in het Brusselbeleid van Vlaanderen. “We horen vaak dat er te weinig cijfers over Brussel beschikbaar zijn of dat de informatie versnipperd is. Met de Cijferbank Brussel brengen we daar verandering in”, klinkt het.
“We zorgen niet alleen voor transparantie, maar ook voor een stevig fundament waarop beleid en strategieën kunnen worden gebouwd. We willen het publiek een krachtig instrument geven om de complexe Brusselse realiteit beter te begrijpen”, besluit Van Achter.
Lees meer over: Samenleving , Vlaamse overheid , Cijferbank , Cieltje Van Achter , BRIO