Vincent Riga Sint-Agatha-Berchem

| Vincent Riga.

Vlaamse subsidies aan vzw Ellips on hold gezet na verdenkingen rond voorzitter Riga

© belga
30/01/2024

De betalingen vanuit het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden (VIPA) aan de Brusselse vzw Ellips zijn tijdelijk on hold gezet. Dat zei Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) dinsdag na vragen in het parlement.

De Brusselse politicus Vincent Riga (Open Vld), voorzitter van het lokaal dienstencentrum Ellips in de Brusselse gemeente Sint-Agatha-Berchem, wordt verdacht van twijfelachtige uitgaven van middelen van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC). Onder meer een peperdure BMW, tienduizenden euro's aan restaurantbezoeken en torenhoge postzegelkosten bleven jarenlang onder de radar van de VGC-inspectie.

Ellips ontvangt behalve van de VGC ook middelen van het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden (VIPA) voor een verbouwing. Daarvoor zou de vzw in totaal 978.384,82 euro krijgen. Een eerste schijf van 232.918,18 werd al uitbetaald. De daaropvolgende betalingen zijn on hold gezet, zei Crevits dinsdag na vragen van Hannelore Goeman (Vooruit) en Karl Vanlouwe (N-VA).

Via het Vlaams Brusselfonds werd een subsidie toegekend van 242.000 euro voor de verbouwing. Daarvan werd al 50 procent uitgekeerd. Het Vlaamse Departement Zorg is een eigen onderzoek begonnen, naast dat van de VGC. Deel van dat onderzoek is een financiële inspectie, gaf Crevits aan. Tot er duidelijkheid is, worden de betalingen on hold gezet.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni