Vrouwen uit de buurt verfraaien Hertogin van Brabantplaats met kleurrijk prieeltje

JB
© BRUZZ
28/02/2024

Een groepje vrouwen uit de Duchesse-wijk in Molenbeek heeft in tandem met Recyclart een prieeltje met een versierde zitbank bedacht en uitgewerkt die sinds vandaag de Hertogin van Brabantplaats kleurt. Daar was nood aan, klinkt het bij de initiatiefnemers. "We willen dat de plek blijft leven."

Sinds vandaag prijkt er een nieuwe kleurrijke plek op de (voorlopig) nog vrij dorre Hertogin van Brabantplaats aan de Ninoofsesteenweg. Voor het initiatief sloegen Recyclart, een groepje vrouwen uit de buurt en lokale artiesten Renata Meloni, Maureen Dodémont en Maëlle Helias-Louis de handen in elkaar.

"We hebben ons ingeschreven voor een projectoproep van het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen”, leggen Kobe Lootens en Diane Handali uit namens Recyclart. “Samen met vrouwen uit de wijk hebben we beslist om voor een plek te gaan waar zij zich comfortabel kunnen voelen."

Prieeltje

Het resultaat is geen doordeweekse zitbank, maar een beschut prieeltje met een gedecoreerde zitbank. "Het is schitterend", vertelt een fiere Amina, een van de vrouwen die het prieeltje vormgaf. "Dat er een nood aan was, is al langer duidelijk. We zitten pal aan een lagere school en de moeders moeten hier hun kinderen opwachten. Iedereen is heel tevreden dat zij dat nu in deze omgeving kunnen doen."

Lees verder onder de foto

Hertogin van Brabantplaats

| Amina (helemaal vooraan): "Het resultaat is schitterend. Iedereen is welkom.”

En hoewel het project focust op vrouwen uit de buurt, mogen ook mannen proeven van het prieeltje, klinkt het. “We gaan ze niet wegjagen. Iedereen is welkom.” Bovendien zijn er plannen om de plek nog verder te doen leven. “Bloemen planten, het prieeltje verder inrichten: er zijn verschillende opties”, klinkt het bij Recyclart.

"We willen in ieder geval niet dat het verhaal hier ophoudt", voegt Amina toe. “Het project heeft voor een gemeenschapsgevoel gezorgd onder vrouwen uit de buurt en de betrokken organisaties. Daar willen we op verderbouwen”, klinkt het unisono.

Heraanleg

Het prieeltje zal ook geïntegreerd worden in de plannen voor de toekomstige heraanleg van het plein. Die werken zouden dit jaar nog van start moeten gaan, maar zekerheid over die timing is er vandaag niet.

"Het vergunningstraject loopt nog, maar we mikken er nog steeds op om in 2024 te kunnen starten", aldus een woordvoerder van Van den Brandt. De aanvraag voor de stedenbouwkundige vergunning is gepland voor het begin van het tweede kwartaal van dit jaar – over iets meer dan een maand, dus.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni