Hertogin van Brabantplein 02 c Bart Dewaele

| Het Hertogin van Brabantplein.

Hertogin Van Brabantplein krijgt make-over in 2024

MW
© BRUZZ
13/11/2022

Het grootste plein van Molenbeek krijgt een heraanleg van gevel tot gevel. Mobiliteitsminister Elke Van den Brandt (Groen) hoopt dat de werken in 2024 kunnen starten, maar is daarvoor afhankelijk van de heraanleg van de tramsporen door de MIVB en moet nog de nodige vergunningen aanvragen.

“Het Hertogin Van Brabantplein is zodanig afgeleefd dat omwonenden de indruk hebben dat het plein gebombardeerd is,” schetst Jamal Ikazban (PS), Brussels parlementslid en gemeenteraadslid in Molenbeek, de situatie in La Dernière Heure.

“Dit plein moet dringend heringericht worden. De Brusselaars en Molenbekenaars verdienen een moderne verkeersas met minder lucht- en geluidsvervuiling,” aldus Ikazban, die daarmee minister van o.a. Mobiliteit en Openbare Werken Elke Van den Brandt interpelleert.

Heraanleg Ninoofsesteenweg van gevel tot gevel

Van den Brandt laat weten dat een heraanleg voorzien is in het kader van de vernieuwing van de tramsporen op de Ninoofsesteenweg, die het plein doorkruist. “De Ninoofsesteenweg wordt heraangelegd van gevel tot gevel tussen de Mariemontkaai, het Hertogin van Brabantplein en het Weststation,” zegt de minister. Het Weststation krijgt daarbij voor alle duidelijkheid geen heraanleg.

Bedoeling is om de doorstroom van het openbaar vervoer (tramlijn 82 en buslijnen 86 en 89) te verbeteren, de veiligheid voor voetgangers en fietsers te verbeteren en de omgeving te vergroenen.

Timing nog afhankelijk van MIVB en vergunningen

Deze herfst zou een onderzoeksbureau worden aangesteld die de plannen moet opmaken. “In 2023 willen we alle studies en ook het participatieve luik (openbaar onderzoek en overlegcommissie) rond hebben om in de winter van 2023 een stedenbouwkundige aanvraag in te dienen,” aldus Van den Brandt. “Als alles goed gaat, kunnen de werken starten in 2024,” hoopt ze, “maar de timing zal ook afhangen van de vernieuwing van de tramsporen.”

hertogin.png

| Het Hertogin van Brabantplein.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni