VUB en ULB huldigen internationaal onderzoekscentrum Usquare aan oude rijkswachtkazerne in

© Belga
15/02/2024

De Brusselse universiteiten ULB en VUB hebben donderdag het gloednieuwe internationale onderzoekscentrum USquare.brussels ingehuldigd na twee jaar renovatiewerken. De voormalige rijkswachtkazerne Fritz Toussaint, bekend van onder meer de fictieserie '1985', moet zowel een internationale als lokale academische openheid uitstralen.

Het internationale onderzoekscentrum richt zich vooral op onderzoek naar duurzame ontwikkeling, onderwijs, kennisverspreiding, ondernemerschap en innovatie. Bedoeling is om zodoende een brug te slaan tussen de academische wereld, het buitenland en de gemeente Elsene, waar de voormalige kazerne gevestigd is.

Concreet werden zes voormalige rijkswachtgebouwen aan de zijde van de Brusselse Kroonlaan in Elsene onder handen genomen om er een internationaal en lokaal ontmoetingspunt van te maken, dit in gezamenlijk beheer van de Franstalige en Nederlandstalige Brusselse vrije universiteiten.

Zo stellen ook Jan Danckaert, rector van de VUB, en zijn Franstalige tegenhanger Annemie Schaus van de ULB. "Usquare.brussels ontplooit zich in de stad door technologische en intellectuele innovatiecentra in het hart ervan te vestigen", zo zegt Schaus. "Het project belichaamt de internationalisering van Brussel."

Internationaal karakter

"Beide Brusselse universiteiten willen de site richten op het versterken van het internationale karakter van onze universiteiten", aldus Danckaert. "We hebben de steun gehad van Europa, de federale regering en Beliris, alsook de Brusselse regering. Tal van actoren hebben een steentje bijgedragen om het project tot een goed einde te brengen."

Het Usquare-terrein werd volledig opengegooid. In totaal bestaat het terrein uit 3,85 hectare met 22 gebouwen goed voor 56.000 vierkante meter. De gerenoveerde gebouwen worden progressief opengesteld voor allerlei onderzoeksgroepen of belanghebbenden, tegen 2030 moeten alle actoren ingetrokken zijn in het gebouw.

Europese onderzoeksallianties

Onder meer het Brussels Institute for Advanced Studies (BrIAS) zal er zijn plek krijgen. Ook het Urban and Socio-Environmental Transformations Research Hub (USET), het Brussels Studies Institute (BSI) en de redactie van het gelijknamige tijdschrijft Brussels Studies zullen geleidelijk aan hun intrek nemen in de voormalige kazerne. Daarenboven worden ook de hoofdkantoren van de Europese onderzoeksallianties EUTOPIA en CIVIS in het gebouw ondergebracht om het internationale karakter van de herbestemming nog meer in de kijker te zetten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Etterbeek, Samenleving, VUB, ULB, Usquare, Brussel Kort, Elsene, Etterbeek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni