| In de eerste werffase zijn de gebouwen aan de voorkant langs de Generaal Jacqueslaan aan de beurt.

Eerste werken aan nieuwe wijk Usquare in Elsene gestart

EC
© BRUZZ
15/12/2021

De eerste werken aan de voormalige Fritz Toussaintkazerne in Elsene zijn woensdag gestart. De oude rijkswachtkazerne wordt getransformeerd tot een open, multifunctionele wijk. In een eerste fase zijn de gebouwen voor de universiteiten VUB en ULB aan de beurt.

Dat laat het kabinet van Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) woensdag weten, samen met de twee universiteiten.

In de eerste fase van de werken krijgen zeven emblematische gebouwen van de voormalige kazerne een nieuwe invulling. Het gaat om zes gebouwen aan de voorkant, aan de Generaal Jacqueslaan, en een zevende gebouw in het midden van het terrein, de voormalige rijkswachtmanege.

De zes gebouwen langs de Generaal Jacqueslaan worden verbouwd tot universitaire voorzieningen voor de VUB en ULB. De twee universiteiten hebben een erfpachtovereenkomst voor deze gebouwen met het Brussels Gewest, dat wel eigenaar blijft. Er ontstaat een nieuw academisch centrum van 9.000 vierkante meter, met verschillende studentenvoorzieningen en woningen voor onderzoekers.

Het zevende gebouw in het midden van het terrein wordt verbouwd tot een markthal voor duurzame voeding. De eerste werken voor de restauratie van de gevel zijn deze woensdag gestart.

'Levendige wijk'

“De werken aan de universiteitszijde van Usquare.brussels en de toekomstige voedselhal zullen de gedaanteverandering van de oude kazerne en de opening naar de stad in gang zetten,” zegt Brussels minister-president Vervoort.

De rest van de gebouwen wordt de komende jaren aangepakt. Zo komen er nog publieke gezinswoningen en studentenkoten. “Over een paar jaar zal Usquare.brussels dus zijn uitgegroeid tot een open, diverse en levendige, stedelijke en gezellige, universitaire en internationale, duurzame en innovatieve wijk,” zegt Vervoort.

Op de werf is er aandacht voor circulair bouwen, met hergebruik van materialen, zegt Vervoort nog. De gebouwen worden op termijn aangesloten op een geothermisch warmtenet.

Deze eerste fase van de werf moet tegen 2023 afgerond zijn. De rest van de gebouwen, en de herinrichting van de openbare ruimte rond de site, volgen stapsgewijs tot eind 2028.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni