Twee vergunningen voor nieuwe wijk Usquare in Elsene

© USQ evr-Architecten / BC-Architects / Callebaut-Architecten / VK-Engineering

De Brusselse regering heeft donderdag de stedenbouwkundige vergunningen uitgereikt voor de eerste twee herbestemmingsoperaties voor Usquare.brussels, het herontwikkelingsprogramma voor de voormalige Fritz Toussaintkazerne in Elsene.

De eerste vergunning is uitgereikt aan de Maatschappij voor Stedelijke Inrichting (sau-msi.brussels) voor de renovatie en reconversie van de voormalige Manege van de rijkswachtschool, tot een hal voor duurzame voeding. De tweede werd uitgereikt aan de universiteiten ULB en VUB voor de renovatie en herbestemming van de gebouwen langs de Generaal Jacqueslaan tot universitaire voorzieningen en woningen.

Deze beide operaties maken deel uit van het globale reconversieproject van de vroegere rijkswachtschool dat gecoördineerd wordt door de MSI. Bovenop de budgetten die worden vrijgemaakt door het Brussels Gewest en de universiteiten ULB en VUB ontvangen deze twee projecten ook aanzienlijke steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) die in gelijke mate gefinancierd wordt door de Europese Unie en het Brussels Gewest: 1,4 miljoen voor de reconversie van de manege en 9 miljoen voor de reconversie van de gebouwen langs de Generaal Jacqueslaan.

Usquare.Brussels heeft de ambitie een multifunctionele voorbeeldwijk te creëren, niet enkel op technisch vlak (circulaire economie, energieprestaties, erfgoed e.d.) maar ook op samenlevingsniveau. De universitaire pool voorziet in het eerste instituut voor geavanceerde studies in België, bestemd voor internationale onderzoekers; een ruimte voor "Citizen and participative science"; een internaattehuis en een interuniversitair onderzoekscentrum voor "Urban Research".

Gemengde wijk

"Het is onze ambitie om een historisch gesloten en ommuurde site om te vormen tot een open en gemengde nieuwe wijk met sterke universitaire en internationale inslag die tegelijk duurzaam en vernieuwend is. Deze dynamische, gezellige plek moet tegemoetkomen aan de behoeften van de Brusselaars en zeker ook van de omwonenden, en tegelijk plaats bieden aan een ambitieus grootschalig project waar de ULB en de VUB samen de schouders onder hebben gezet", reageert minister-president Rudi Vervoort.

"Met de toekenning van deze vergunningen helpen we de transformatie van onze stad vooruit. Op het terrein van de voormalige kazerne ontwikkelt zich een nieuw leven. Met de bouw van woningen, een universitair onderzoekscentrum en een voedingshal tonen we het belang van gemengde functionaliteit aan. Net als bij de tijdelijke bezetting, SeeU, die een groot succes is", vult staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet aan.

"Het is onze ambitie om van Usquare.brussels een verbindende universiteitswijk te maken. Met de geplande woningen voor studenten, onderzoekers en gastdocenten willen we Usquare.brussels uitbouwen tot een internationale hub, waar onderzoekers elkaar in een stimulerende omgeving kunnen ontmoeten", besluit VUB-rector Caroline Pauwels.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?