Verbouwing legerkazerne in Elsene wordt voorbeeld van circulariteit

© Anyoji Beltrando
| Een sobere invulling van de openbare ruimte, dat belooft bureau Anyoji Beltrando.

De omvorming van de Fritz Toussaintkazerne in Elsene tot de open, gemengde en multifunctionele wijk Usquare.brussels komt stilaan in een stroomversnelling. Woensdag stond een werfbezoek gepland om de circulaire strategie van het project voor te stellen, want materialen zoals bakstenen, ramen, sanitair en tegels zullen gerecupereerd worden.

Brussels minister-president Rudi Vervoort, VUB-rector ad interim Jan Danckaert, ULB-rector Annemie Schaus, directeur van de Maatschappij voor Stedelijke Inrichting (MSI), Gilles Delforge en burgemeester van Elsene Christos Doulkeridis maakten de balans op van de vorderingen van Usquare.brussels.

De Vrije Universiteit Brussel en de Université Libre de Bruxelles zijn in januari namelijk gestart aan de omvorming van zes gebouwen waar zij de erfpacht van hebben. Tegen eind 2023 opent er een nieuw gemeenschappelijk academisch centrum van 9.000 vierkante meter aan de voorkant van de Generaal Jacqueslaan.

Tegelijkertijd worden in verschillende fases asbest verwijderd uit de gebouwen. In september start de MSI al met de renovatie en verbouwing van de voormalige manege tot een voedingshal. In november volgt de vernieuwing van alle nutsvoorzieningen en de aanleg van een ondergronds verwarmingsnet.

Van de 26 gebouwen op het terrein worden er achttien behouden en gerenoveerd, twee worden verhoogd, drie gebouwen worden afgebroken en heropgebouwd en vier gebouwen worden gesloopt om meer openbare ruimte te creëren.

De MSI ontwikkelde een circulaire strategie voor de site onder begeleiding van de vzw Rotor. Zo worden de bakstenen van de afgebroken gebouwen hergebruikt in de structuur van de nieuwe ingangen en de grote monumentale trap van het gebouw aan de Kroonlaan.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?