VUB dient klacht in na inbraak restaurant en vandalisme met pro-Palestijnse slogans

© BRUZZ
06/06/2024

Vandalen hebben afgelopen nacht ingebroken in het studentenrestaurant van de VUB in Etterbeek en de ruimte beklad met pro-Palestijnse slogans in graffiti. De schade bedraagt volgens een eerste raming 25.000 euro. De universiteit dient een klacht in tegen onbekenden. De organisatie achter de studentenprotesten op de campus ontkent betrokken te zijn.

“Dit is meerdere bruggen te ver”, zegt VUB-woordvoerder Peter Van Rompaey. “De hele eetruimte, van de tafels tot de wanden en de deuren – zitten volledig onder de graffiti.” Het gaat om pro-Palestijnse slogans als “Free Palestine”, “Stop Genocide” en "Academic Boycot”. De schade bedraagt volgens een eerste raming 25.000 euro.

Van Rompaey benadrukt dat hij de protesterende studenten, die sinds enkele weken hun tentjes hebben opgezet op de VUB-campus, niet automatisch beschuldigt. Zij bezetten ook de Stoa, de ruimte naast het studentenrestaurant hoewel die wel steevast wordt afgesloten in de nacht. “We vragen wel aan de actievoerders om dit vandalisme duidelijk te veroordelen en een standpunt in te nemen”, aldus Van Rompaey. “Wij hebben altijd geopteerd voor dialoog en onze rector is meermaals met de studenten in gesprek gegaan, maar dit kan echt niet.”

Het studentenrestaurant zal ondanks de schade, deze middag wel openen. De graffiti zal tegen dan evenwel niet allemaal verwijderd kunnen worden.

VUB Palestine Solidarity Network

In een reactie laat VUB Palestine Solidarity Network, de organisator van de studentenbezetting, weten niet verantwoordelijk te zijn voor deze actie. “Wij zijn heus niet de enigen die actie voeren tegen de academische boycot en voor een vrij Palestina, dit leeft enorm op de campus en gaat verder dan enkel de kamperende studenten", klinkt het.

De vraag van de VUB om het vandalisme te veroordelen wordt echter lauw onthaald. "De rector onthoudt zich wekenlang van een publieke reactie op onze vijf eisen, maar verwacht nu wel van ons een publiek statement? Vandalisme staat hoger op de agenda dan een genocide."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni