| Union-doelman Anthony Moris keert ontgoocheld terug naar zijn doel nadat Batshuayi Fenerbahçe op 0-1 heeft gebracht.

Frustrerende avond voor Union tegen Fenerbahçe: 0-3

© BRUZZ
07/03/2024

Het Europese avontuur van Union zal dit seizoen stranden in de achtste finales van de Conference League. Donderdagavond eindigde het eerste duel tegen het lepe, maar sterke Fenerbahçe (de vice-kampioen uit Turkije) in een duidelijke nederlaag: 0-3. De return, volgende week in een stadion met 50.000 voetbalgekke Turken, wordt een zo goed als onmogelijke opgave. De Brusselaars kunnen zich na vanavond volledig richten op de competitie en de finale van de Beker van België op Hemelvaartsdag, 9 mei.

Ongeziene veiligheidsmaatregelen, een stadion onder verscherpt toezicht en een stringente ticketverkoop, allemaal goed en wel, maar wie eerder veel te stellen had met fans van Turkse topclubs zal donderdagavond niet verrast zijn geweest door wat er zich in de eerste minuten van de wedstrijd tussen Union en Fenerbahçe afspeelde. Rookbommen, vuurwerk en voetzoekers zetten een deel van het stadion vrijwel in lichterlaaie.

Er zijn landen in Europa waar zulke taferelen leiden tot een onderbreking van meerdere minuten en de voorbode vormen van een definitieve stopzetting van de gebeurtenissen. Niet zo bij José Pinheiro, de Portugese scheidsrechter die Union-Fenerbahçe in goede banen moest leiden. Rustig wachtten Pinheiro en de 22 spelers tot de rook enigszins uit het stadion was verdwenen. Het versterkte schijnbaar het gevoel bij de Brusselaars dat er in de verste verte geen sprake zou zijn van iets als een thuisvoordeel. Meer nog, wat er daarna volgde van de thuisploeg waren veel goede bedoelingen, maar weinig scherpte. Toen het schijnoverwicht van Union niet meteen resulteerde in doelrijpe kansen nam de nervositeit toe. Dat leidde tot opvallend bitsige discussies tussen de Union-spelers die doorgaans het team op sleeptouw moeten nemen.

*lees verder onder foto

20240307_UNION_FENERBAHCE.jpg

| Turkse fans zetten met vuurwerk en rookbommen een deel van het stadion in lichterlaaie.

Frustratie en hoogspanning

Gevangen in dat harnas van frustratie en hoogspanning probeerde Union niettemin de wedstrijd naar zich toe te trekken. Nilsson trachtte gaten te trekken in de Turkse verdediging, Castro-Montes haalde af en toe de achterlijn, maar uit zijn voorzetten kwam minder gevaar voort dan anders en het dit seizoen zo succesvolle duo Puertas-Amoura liep verloren in uitzichtloze acties of wist zich omringd door een veelvoud aan Turkse verdedigers.

Op een moment dat geen van beide ploegen al een bal tussen de palen had weten te trappen of te koppen, klommen de bezoekers op voorsprong. En het was een Brusselaar die de treffer voor zijn rekening nam. Michy Batshuayi profiteerde optimaal van zijn reactiesnelheid en instinct voor doelpunten om de bal, die via een vrije trap en het hoofd van Söyüncü voor zijn voeten was beland, keihard in het dak van het doel te trappen.

Ondanks de grote bereidheid om de wedstrijd te doen kantelen, speelde Union vervolgens vooral tegen zichzelf. Het moet gezegd: de schat aan ervaring bij Fenerbahçe en de geslepenheid van spelers als Tadic, Fred en Szymanski maakten de opdracht er voor de Belgische competitieleider niet eenvoudiger op. Zonder zelf een kans af te dwingen hielden de Turken de Union-aanvallers betrekkelijk eenvoudig ver van het eigen doel.

Geen illusies

Toen na een uur Lapoussin en Lazare Teklab en Sadiki kwamen aflossen, keerde stukje bij beetje de frivoliteit terug in het spel van de Brusselaars. Alleen, omdat de thuisploeg veel ruimte achter de eigen verdediging liet, behoorde een fatale tegenaanval van de Turken steeds tot de mogelijkheden. Geruggensteund door het luidruchtige thuispubliek dwong Union wel kleine mogelijkheden af, maar in tegenstelling tot andere Europese wedstrijden ontbrak de precisie of verstoorde een Turkse verdediger de aanval.

Talloze corners voor de thuisploeg wezen wel op een overwicht, maar waar velen in het stadion voor vreesden werd bewaarheid vijf minuten voor het einde. Nadat een aanval van Union opnieuw was gestrand in het strafschopgebied van Fenerbahçe scoorde een uitgekookte Jayden Oosterwolde op de counter de 0-2.

De feilloos omgezette penalty van Tadic in het slot zorgt ervoor dat Union zich geen illusies meer moet maken over het vervolg van het Europese avontuur. Competitie en de beker van België krijgen vanaf nu absolute voorrang, te beginnen met de thuiswedstrijd tegen AA Gent komende zondagavond.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport, Union Saint-Gilloise, Fenerbahçe, Conference League

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni