Vermoeidheid is geen thema bij Union luttele uren voor duel tegen Turkse topclub

© BRUZZ - Belga
07/03/2024
Updated: 07/03/2024 11.24u

Donderdagavond om 21.00 uur betreedt Union opnieuw het Europese voetbaltoneel. In de achtste finales van de Conference League - de 44ste wedstrijd van de Brusselaars al dit seizoen - is de Turkse topclub Fenerbahçe de tegenstander. Een naam als klok, maar in de eindfase van Europese toernooien zelden of nooit indrukwekkend.

Wat heeft Union momenteel gemeen met Paris Saint Germain, Manchester City, Liverpool en Bayer Leverkusen? Alle genoemde clubs zijn nog in de race voor drie trofeeën aan het einde van het seizoen: het landskampioenschap, de nationale beker en succes in één van de drie Europese competities. "Wij willen in alle competities zo ver mogelijk doorstoten", zei Union-doelman Anthony Moris woensdag aan de vooravond van de heenwedstrijd in de achtste finales van de Conference League.

"Wij bewijzen dat al sinds het begin van het seizoen. Anders zouden wij er in Europa al lang uitliggen." Moris sprak woensdagavond over een onstilbare honger en een enorme zegedrang. Voor de Luxemburgse doelman is Fenerbahçe "een ploeg met veel ervaring en grote spelers", maar hij gelooft dat Union "over de kwaliteiten beschikt om het hen lastig te maken".

4e61bb7b-belgaimage-88411685.jpg

| Anthony Moris, woensdagavond vooruitblikkend op een nieuwe Europees duel

In de vorige ronde tegen Frankfurt keek Union al snel tegen een 0-2-achterstand aan. "We zullen beter moeten starten, want ik weet niet of we een 0-2 donderdag kunnen ophalen. Frankfurt speelde vooral in omschakeling. Je kan geen twee matchen vergelijken, maar qua intensiteit en in duels zal het niveau gelijkaardig zijn", verwacht Moris.

Voor competitieleider Union wordt het donderdag de 44ste wedstrijd van het seizoen. Maar volgens de 33-jarige Moris is vermoeidheid geen factor. "Ik vind het altijd grappig als men dat zegt, want als speler is er niets leuker dan matchen spelen. In een periode als deze train je nog nauwelijks, het is gewoon twee wedstrijden per week spelen. Misschien is er wat mentale vermoeidheid, maar die verdwijnt als je de zeges opstapelt. En bovendien is de groep vrij groot. De trainer heeft voor een slimme rotatie gekozen, zodat we elke match een competitieve en frisse ploeg hebben."

'Fenerbahçe moet landskampioen worden'

Fenerbahçe, met 28 landstitels en 7 bekers nog altijd ruim recordhouder in Turkije, is een naam als een klok in het Europese voetbal. Opmerkelijk genoeg heeft de club zelden of nooit een rol van betekenis gespeeld in de eindfase van een Europees toernooi. Het team eindigde net voor Kerstmis als eerste in groep H van de eerste ronde in de Conference League, maar de tegenstanders waren eerder obscuur: Ludogorets (Bulgarije), Spartak Trnava (Slowakije) en Nordsjaelland (Denemarken).

"De vraag is hoe serieus ze deze Conference League nemen", vertelde Union-coach Alexander Blessin woensdagavond tijdens zijn vooruitblik in de catacomben van het stadion van Anderlecht. Volgens Blessin ligt er "een enorme druk om landskampioen te worden" op Fenerbahçe. "Ze volgen op twee punten van Galatasaray. Ze moeten die titel winnen."

*lees verder onder foto

ece45561-belgaimage-88446334.jpg

| Michy Batshuayi lachend tijdens de training van Fenerbahçe, woensdagavond in het stadion van Anderlecht.

Het team heeft grote namen in de selectie zoals Michy Batshuayi, Edin Dzeko, Leonardo Bonucci en Dusan Tadic. "Maar de vraag is wie zal spelen", stelt de Union-coach, die vermoedt dat Dzeko en Batshuayi van de partij zullen zijn.

Union schakelde in de vorige ronde knap Eintracht Frankfurt uit. "We zullen eenzelfde prestatie moeten leveren, maar dan zonder de slechte 20 à 30 eerste minuten", benadrukt Blessin. "Fenerbahçe heeft de kwaliteiten om ons af te straffen. En we weten dat er nog een return volgt in een ongelofelijke sfeer."

Volgens de Union-coach hebben de Turken enkele sleutelspelers die "wanneer ze in een 1-tegen-1 situatie komen, ons voor problemen kunnen stellen". "We zullen collectief moeten spelen, elkaar helpen. Zij kunnen problemen krijgen in de verdedigende omschakeling."

Kevin Mac Allister viel vorige week in de beker geblesseerd uit en is niet fit. De verdediger haalt mogelijk wel de return van volgende week.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport , Fenerbahçe , Union Sint-Gillis , Conference League , anthony moris , Alexander Blessin

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni