| Cameron Puertas heeft de score geopend en loopt richting het uitvak met Union-fans.

Gouden duo stuwt Union naar volgende ronde Conference League

22/02/2024
Updated: 22/02/2024 23.18u

Na een enerverend duel dat bol stond van de spanning en de kansen heeft Union zich donderdagavond gekwalificeerd voor de achtste finales van de Conference League. De 1-2-zege tegen Eintracht Frankfurt was bovenal een teamprestatie en zal Union weer over de tongen doen gaan in de Europese voetbalwereld. Het stilaan magische duo Amoura-Puertas duwde de poort naar de kwalificatie open.

Union begon onverschrokken aan de eerste helft, wijzer geworden allicht na de dramatische start vorige week in het Astridpark, toen de Duitsers binnen de tien minuten 0-2 voor stonden. Donderdagavond was de eerste kans ook nog wel voor Frankfurt (kopbal over doel van Knauff), maar daarna nam Union de wedstrijd in handen. Vooral Machida en Lapoussin maakten gretig gebruik van de geboden ruimte. Een schot van de Japanner van buiten de zestien werd gekeerd door Trapp, korte tijd later geraakte Nilsson niet bij een voorzet van Castro-Montes.

Met hakjes en overstapjes probeerden Amoura, Puertas en Lapoussin de thuisploeg te verschalken, maar uitgesproken kansen leverde dat niet op. Wel opvallend: de onbevangen manier waarop de 19-jarige Noah Sadiki mee de controle over het middenveld hielp bewerkstelligen en in geen tijd onderdeel werd van de geoliede machine die Union op Europese avonden vaak is.

Net voor rust, nadat Amoura de bal voorlangs had getrapt, kon doelman Moris zich onderscheiden. Op de perfect geplaatste vrije trap van Chaïbi reageerde hij met een prachtige zweefvlucht naar de linkerwinkelhaak.

*lees verder onder foto

| Sadiki, die de geschorste Vanhoutte verving, dirigeerde Union alsof hij al jaren op dit niveau speelt.

In de 46ste minuut toverde Union de actie van de wedstrijd op het veld. Rasmussen veroverde de bal op de middellijn en stuurde Amoura weg op de linkerflank. De Algerijn dribbelde zich een weg voorbij enkele Duitse verdedigers en vond de vrijstaande Puertas in het strafschopgebied. De Zwitserse Spanjaard trapte vanop tien meter de bal met een heerlijke precisie langs de Duitse defensie: 0-1.

Daarna ontspon zich een wedstrijd die in alles beantwoordde aan wat een duel op Europees niveau hoort te zijn. Puertas had op het uur, na een gelijkaardige actie als bij de 0-1, de tweede Brusselse treffer moeten scoren, maar nu raakte hij de armen van Trapp. Korte tijd later kreeg Nilsson, donderdagavond opnieuw onvermoeibaar, de bal in de kleine rechthoek aangespeeld door Puertas, maar de ruimte was te klein om de actie het gepaste vervolg te geven.

Ook aan de overkant kwamen de kansen, maar in het Union-doel stond een andere uitblinker. Vooral op de kopbal van Nkonkou moest Moris al zijn klasse tonen. Ruim tien minuten voor tijd besloot Blessin Nilsson naar de kant te halen en te vervangen door Denis Eckert. Nog geen vier minuten later schreef de Duitser geschiedenis door na een scherp aangesneden corner van alweer Puertas de bal uiterst behendig te controleren om vervolgens hoog in doel te trappen.

Eintracht Frankfurt leek na die 0-2 in de touwen te liggen, maar richtte zich in de slotfase nog één keer op. Ebimbe maakte gebruik van een communicatiefout in de Brusselse verdediging om de 1-2 te scoren. Met nog zeven minuten extra tijd leek Frankfurt weer heel even in het voordeel. Eén Duits doelpunt zou tot verlengingen geleid hebben, maar profiteren deed de nummer zes uit de Bundesliga niet meer.

Vrijdagmiddag kennen de Brusselaars hun tegenstander in de volgende ronde.

| Denis Eckert, de Duitse invaller van Union, weet met zijn vreugde geen blijf nadat hij het tweede Brusselse doelpunt heeft gescoord.