| Toby Alderweireld en Tessa Wullaert poseren met de Gouden Schoen.

Gouden Schoen voor Toby Alderweireld, Union verzamelt tweede plaatsen

© BRUZZ - Belga
18/01/2024

Antwerp-speler Toby Alderweireld heeft donderdagavond de 70ste editie van de Gouden Schoen gewonnen. Tessa Wullaert won voor de vierde keer bij de vrouwen. Union Sint-Gillis verzamelde een resem tweede plaatsen in de verschillende categorieën van deze jaarlijkse hoogmis van het Belgische voetbal.

Op het 70e Gala van de Gouden Schoen haalde topfavoriet Alderweireld het met 647 punten voor de tandem van Union Cameron Puertas (278 punten) en Mohamed Amoura (226 punten). Mike Trésor en Jan Vertonghen vervolledigen de top vijf.

Als aanvoerder leidde Alderweireld Antwerp vorig jaar naar de landstitel, Beker van België en Supercup. De sterkhouder in de Antwerpse verdediging schonk The Great Old begin juni met een droomgoal in de 94e minuut op het veld van Genk hoogstpersoonlijk de eerste landstitel sinds 1957. Zijn snoeiharde knal in de winkelhaak zette rood-wit in vuur en vlam. De eerste stemronde won Alderweireld dan ook met maar liefst 354 punten.

19a6d7c2-belgaimage-84255777.jpg

| Loïc Lapoussin en Cameron Puertas van Union, donderdagavond op het Gala van de Gouden Schoen.

Moris en Blessin tweede

Een mindere tweede ronde - Antwerp is momenteel pas zesde in de Jupiler Pro League - leverde de verdediger toch nog 115 punten op. Voor Antwerp is het de vierde Gouden Schoen, na Victor Mees (1956), Wilfried Van Moer (1966) en Lior Refaelov (2020). Stamnummer 1 was donderdagavond de slokop in Antwerp Expo, met ook nog de trofeeën voor Belofte van het Jaar (Arthur Vermeeren), Doelman van het Jaar (Jean Butez) en Trainer van het Jaar (Mark van Bommel).

In de twee laatst genoemde nevencategoriëen eindigde telkens een vertegenwoordiger van Union op een tweede plaats. Zo behaalde Anthony Moris 347 punten in de categorie Beste Doelman. Winnaar Butez was goed voor 594 stemmen. De afstand tussen Van Bommel en Alexander Blessin (de Duitse trainer van Union) was kleiner. Van Bommel behaalde 553 punten, Blessin 407 punten.

Recordhoudster

Tessa Wullaert (30), de aanvalster van het Nederlandse Fortuna Sittard bleef met 254 punten Marie Detruyer (137 punten) en Janice Cayman (66 punten) voor. De West-Vlaamse kon vorig jaar opnieuw knappe statistieken voorleggen. Met elf doelpunten in evenveel wedstrijden voert Wullaert momenteel de topschuttersstand aan in de Nederlandse Eredivisie. Ze heeft dan ook een groot aandeel in de hoge ranking van Fortuna Sittard (3e).

Ook bij de Red Flames presteerde Wullaert sterk. Zo scoorde ze twee keer in de met 3-2 gewonnen Nations League-wedstrijd tegen Europees kampioen Engeland. Tessa Wullaert is recordhoudster met vier Gouden Schoenen. Ze won de eerste editie in 2016 en ook in 2018 en 2019 triomfeerde de aanvalster. Janice Cayman, de winnares van 2021, heeft twee Gouden Schoenen (ook 2017) op haar schouw. Op de erelijst volgt Wullaert doelvrouw Nicky Evrard op. Evrard eindigde in deze editie op de vierde plaats.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport, Gouden Schoen 2023, Toby Alderweireld, tessa wullaert, Cameron Puertas, Mohamed Amoura, Alexander Blessin

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni