20km 32 BRUZZ ACTUA 1658

'Moordende finish' 20 km door Brussel is verleden tijd, eindstreep 300 meter verplaatst

© BRUZZ
24/05/2024
Updated: 24/05/2024 14.58u

Wie zondag de 20 km door Brussel opnieuw loopt, zal het merken: de eindstreep is verplaatst. In plaats van onder de Triomfboog in het Jubelpark te eindigen, ligt de finish dit jaar aan metrostation Merode, zo'n driehonderd meter vóór de Triomfboog.

"Vorig jaar was het te druk aan de finish", legt Rodolphe Dulait uit van Brussels Promotion, de organisatie achter de race. "Om alles vlotter te laten verlopen, hebben we de finish verplaatst, maar je medaille zul je wel aan de Triomfboog krijgen."

Er staan dit jaar meer dan 45.000 deelnemers aan de start, een record. Ook daarom had de organisatie meer plaats nodig. "Het was echt belangrijk om meer ruimte te creëren voor het ontvangen van de medaille, een banaan en water", aldus nog Dulait. De ingreep zal bij veel lopers als muziek in de oren klinken, want daardoor verdwijnt de hellende en voor velen 'moordende finish'. "Dat was echt te moeilijk voor bepaalde lopers", aldus Dulait.

Het gevolg van de verplaatsing van de finish is een verlies van 300 meter, dat wordt gecompenseerd in het Terkamerenbos.

Lees verder onder de kaart van het parcours.

20240524_Parcours 20km door Brussel 26 mei 2024_(c)_20km door Brussel

20km door Brussel

| Het parcours van de 20km door Brussel, editie 2024.

En niet alleen de drukte, ook verschillende werven in de stad dwongen de organisatie tot het uittekenen van een lichtjes anders parcours. Zo ook de werf op het Schumanplein en vooral de werken op de Louizalaan. "Omdat we daar twee rijstroken minder zouden hebben en om toch voldoende plaats voor iedereen te verzekeren, hebben we alles moeten herzien."

Hertekend parcours

Het parcours is daarom op nog een andere plaats verschillend van vorig jaar. Na de start werd toen nog via het Schumanplein naar de Belliardstraat gelopen, maar dat plein wordt dit jaar vermeden. Daarom loopt het parcours zondag via de Blijde Inkomstlaan naar de Belliardstraat.

Om te grote drukte te voorkomen en genoeg ruimte te voorzien werden ook de intervals van de start enkele minuten langer: lopers zullen dit jaar om de tien minuten starten, in plaats van om de zes. "Zo komen de deelnemers niet allemaal op hetzelfde moment in de tunnels en geven we meer plaats aan iedereen."

Wie zal dit jaar als eerste finishen? En hoe is de sfeer in de startvakken? Volg het zondag allemaal live bij BRUZZ, van 9 tot 13 uur op BRUZZ radio, BRUZZ.be en onze Instagrampagina.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Sport , 20 km door Brussel , sibp , Brussels Promotion , triomfboog

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni