Belga

| Cameron Puertas zette Union op het goede spoor met een heerlijke vrije trap.

Overtuigende zege houdt Union in het spoor van Anderlecht en Brugge

25/04/2024

In zijn donkerste periode sinds de terugkeer op het hoogste niveau vond Union donderdagavond in het Bosuilstadion een ontsnappingsroute uit de sportieve miserie. Dankzij doelpunten van Cameron Puertas en Mohamed Amoura, het duo dat Union eerder dit seizoen zo deed sprankelen, wonnen de Brusselaars de uitwedstrijd tegen Antwerp met 0-3. De overtuigende zege zal de getergde ploeg van trainer Blessin precies halverwege de Champions Play-offs een opstoot van vertrouwen geven.

Union sloeg toe vroeg in de tweede helft. Een hemelse vrije trap, getekend Cameron Puertas, en een scherpe uitbraak van Mohamed Amoura zorgden voor de beslissing. Vooral het doelpunt van Amoura kan van grote betekenis zijn voor het vervolg van de play-offs. Sinds medio februari had de Algerijn niet meer gescoord, waardoor de twijfels over zijn capaciteiten de voorbije weken toenamen. In tegenstelling tot Puertas, die wedstrijd na wedstrijd probeerde zijn wankele elftal op sleeptouw te nemen, verwerd Amoura tot een schim en typeerde hij als geen ander de even snelle als onverwachte neergang van zijn ploeg.

Zodoende was Union tot donderdagavond het kneusje van de play-offs, ook al bleef de ploeg ondanks de sportieve tegenspoed de voorbije weken wel strijdvaardig. Die ingesteldheid was er ook tegen Antwerp vanaf minuut één. Veel gevaar leverde dat niet op in een eerste helft die vrijwel niets om het lijf had. Union kwam aan de aftrap zonder Loïc Lapoussin, een speler die in normale doen een wedstrijd kan openbreken, maar ook hij deemsterde de voorbije maanden weg. Achteraan was Kevin MacAllister terug waardoor de Brusselse achterhoede, met ook nog Burgess en Machida, weer vertrouwd oogde.

Wederopstanding

Landskampioen Antwerp stelde donderdagavond teleur en lijkt zich de komende weken te moeten focussen op de bekerfinale van Hemelvaartsdag in het Koning Boudewijnstadion, ook tegen Union. Na de vroege achterstand in de tweede helft kwam de thuisploeg niet aan één uitgespeelde kans. Daardoor kon Union het duel aangrijpen om zich opnieuw te lanceren in de titelstrijd. Een derde doelpunt vlak voor tijd, opnieuw van Puertas na een sublieme aanval door het centrum, moet Union voldoende vertrouwen geven om de volgende wedstrijd, zondagavond thuis tegen hetzelfde Antwerp, met veel optimisme tegemoet te zien.

Het enige minpunt van de geslaagde avond was de eerder onterechte gele kaart voor Alessio Castro-Montes in de slotfase. Het is zijn vijfde van het seizoen waardoor hij zondag in het Dudenpark moet toekijken.

Hoe dan ook, de wederopstanding brengt Union tot op één punt van Club Brugge en drie van leider Anderlecht. Op basis van de afgelopen weken is Union niet langer de favoriet voor de landstitel, de eerste sinds mensenheugnis. Maar, met nog drie thuis- en twee uitwedstrijden voor de boeg kan het team vanaf nu de grote twee van het Belgische voetbal flink gaan opjagen. Een heel andere rol dan de status die de ploeg werd toebedicht voor de start van deze mini-competitie, maar eentje die het team misschien nog het beste past.

Belga

| Na afloop van de verdiende overwinning knuffelt trainer Blessin zijn veelgeplaagde doelman, Anthony Moris