Ontgoocheling bij Union Saint-Gilloise en RSC Anderlecht na hun verloren wedstrijden tegen Cercle Brugge en Club Brugge van 7 april 2024

Belgaimage/PhotoNews. Montage: BRUZZ

| Ontgoocheling bij Union Saint-Gilloise en RSC Anderlecht na hun verloren wedstrijden tegen Cercle Brugge en Club Brugge zondag.

Brusselse titelstrijd

Plots moeten de Brusselse clubs in de play-offs achteromkijken

JB
© BRUZZ
08/04/2024

Na een teleurstellend weekend voor Union en Anderlecht moeten de Brusselse clubs in de play-offs plots in de achteruitkijkspiegel gluren. De derby komende zondag dreigt er nog meer een te worden waarin niet verliezen belangrijker wordt dan winnen.

De verrassendste conclusie na twee speeldagen Champions’ Play-offs is dat de ongenaakbare leider in de reguliere competitie zondag geblutst en gehavend naar de clash met Anderlecht moet trekken.

Vorige week moest Union zijn meerdere erkennen tegen een herboren Genk, dat zaterdag zijn renaissance tegen Antwerp met bravoure voortzette. Zondag was Union niet wakker in de beginfase tegen het intense Cercle Brugge, de groen-zwarte blitzkriegbrigade met de meest klinische afmaker op de Belgische velden in de aanvalslinie. Die makke start betaalde Union cash. Achterin is de consistentie door de gedwongen personeelswijzigingen even helemaal zoek.

Het is doodzonde dat de troepen van Blessin uitgerekend in money time tegen de grootste dip van hun seizoen aanlopen. Vechtlust, aandacht voor details: daarin grossierden de Unionisten maandenlang. Maar in de voorbije weken laten ze het net op die vlakken afweten. Twee tegengoals in de eerste zes minuten zondag, vier wedstrijden op een rij zonder zege.

Alsof die sportieve inzinking niet volstaat, heeft het bestuur van Union zich ook nog eens in een vervelend relletje met de voetbalbond gemanoeuvreerd. Alles wijst erop dat Union heeft geprobeerd om druk uit te oefenen op de beslissing van het bondsparket over de schorsing van verdediger Christian Burgess. Wat er ook van aan is: er hangt een geurtje aan, een parfum dat we niet associeerden met Union.

Lees verder onder de foto

Union

Belga

| "Het is doodzonde dat de troepen van Blessin uitgerekend in money time tegen de grootste dip van hun seizoen aanlopen."

Wet van de sterkste

Zoals Genk op zijn elan voortraast, zo pikte ook Club Brugge na een sterke tweede helft tegen stadsgenoot Cercle op de eerste speeldag de draad gewoon op tegen eeuwige rivaal Anderlecht.

Paars-wit had - in aanloop naar de derby tegen Union zondag - de leiderspositie kunnen veroveren. Dan had Anderlecht met wat extra comfort naar de topper tegen Union kunnen toeleven, al drie seizoenen het zwarte beest van de recordkampioen.

Maar ook Anderlecht acteerde op Jan Breydel vaak machteloos. Het was lang geleden dat paars-wit zo zichtbaar de wet van de sterkste moest ondergaan tegen een andere topploeg. Te vaak net niet en te wankel achterin, tegen een heel energiek Club Brugge, waarbij alle twijfels die dit seizoen bij de Bruggelingen in het hoofd vastgeroest leken plots uit het lijf geschud werden.

Open wonden

Natuurlijk zat het door die vroege openingsgoal meteen mee voor de thuisploeg, maar Anderlecht werd daarna te lang met de neus op de feiten gedrukt door een bevrijd Club. “We hebben verdiend verloren,” wist ook de klassevolle (en lichtjes ontredderde) Jan Vertonghen zonder verpinken na afloop te vertellen.

Een week eerder was Anderlecht tegen Antwerp dan wel efficiënt, maar ook allesbehalve glansrijk. Stilzwijgen van die non-prestatie tegen KV Kortrijk op de slotspeeldag van de reguliere competitie.

Zondagavond staan dus twee Brusselse teams aan de aftrap die elk met hun open wonden voor de dag moeten komen. Dat ze vooral niet te veel extra averij zullen willen oplopen, staat in de sterren geschreven.

En zo is het meest denkbare scenario van de bij definitie niet te voorspellen play-offs - de gedoodverfde Brusselse titelstrijd - na twee speeldagen toch wat aan diggelen geslagen. Het is nog te vroeg om te zeggen dat Union en Anderlecht sowieso rekening zullen moeten houden met Club en Genk in de strijd om de titel. Maar na komend weekend kan het wél zover zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport , Union , Anderlecht , Voetbal

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni