RWDM-supportersprotest tijdens wedstrijd tegen KAS Eupen van 21 januari 2024

| Oproerpolitie bij RWDM-supportersprotest tijdens wedstrijd tegen KAS Eupen van 21 januari 2024.

RWDM vraagt debat over grondig fouilleren supporters

Emmanuel Vanbrussel
23/01/2024

De clubleiding van RWDM vindt niet dat ze te weinig gedaan heeft om het oproer in het stadion afgelopen zondag te vermijden. "Kort voor de match was er nog overleg met de supporters."

RWDM kreeg kritiek omdat de beruchte supportersgroep Molenbeek Casual Firm (MCF) zondag met vuurwerkbommetjes de match tegen Eupen kon stilleggen, precies zoals die harde kern dat een dag eerder had aangekondigd in een video die viraal ging. "Waarom werd niet preventief ingegrepen?" vroegen verscheidene voetbalcommentatoren zich af.

"Open en constructief"

Maar de clubleiding wijst er in een mededeling op dat er voor de wedstrijd nog twee uur lang overleg was tussen voorzitter John Textor en de supportersclubs. Ook de politie en de veiligheidsdiensten waren daarbij aanwezig.

De sfeer tijdens dat gesprek was ook "open en constructief," zegt de club. "Dat heeft helaas niet belet dat een heel kleine minderheid van de fans het toch nodig vond om de wedstrijd te verstoren," zegt RWDM-woordvoerder Damien Bytebier aan BRUZZ.

"We hebben na de video dus wel degelijk geanticipeerd op mogelijke problemen," benadrukt hij. "Dat John Textor duizenden kilometers aflegt om overleg te plegen met de supportersgroepen over hun frustraties, toont ook zijn betrokkenheid bij de club."

De politiezone Brussel-West ontkent eveneens de situatie onderschat te hebben. Preventieve aanhoudingen op basis van de video waren onmogelijk, omdat de meeste leden van de harde kern onherkenbaar waren, zegt de politie aan De Morgen.

"We waren met veel manschappen aanwezig. We hebben een waterkanon ter plaatse gestuurd. Er was een commandopost met twee agenten die de camerabeelden bekeken. Veel meer konden we niet doen," klinkt het.

Fouilleren

Welke lessen zijn er trekken uit het incident? "Als club vragen we een maatschappelijk debat rond grondige fouilleringen bij het betreden van het stadion," antwoordt Bytebier. "Zulke fouilleringen kunnen we zelf niet doen, want dat is onze taak niet. Het is een bevoegdheid van de politie. Maar het is de enige manier om vuurwerkbommetjes uit het stadion te houden."

Grondige controles uitvoeren aan de ingangen om voorwerpen als vuurwerkbommetjes te detecteren, is makkelijker gezegd dan gedaan. Stewards mogen volgens de voetbalwet de fans alleen maar "oppervlakkig" controleren en aan het systematisch inzetten van politiemanschappen hangt natuurlijk een stevig prijskaartje vast voor de overheid, en dus de belastingbetaler.

Geste

Als gevolg van de vuurwerkincidenten staat woensdagnamiddag een van de absurdste wedstrijden uit het Belgische voetbal op het programma. RWDM en KAS Eupen zullen in een leeg Edmond Machtensstadion de vijf resterende minuten van hun afgebroken match van zondag uitspelen, vertrekkend van de 0-1 tussenstand voor Eupen.

"De kosten die KAS Eupen maakt in verband met de hervatting van de wedstrijd worden volledig gedragen door RWDM," belooft de club uit Molenbeek.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni