| Een simulatiebeeld van het Gemeenschapscentrum Nekkersdal in Laken.

De Vlaamse Gemeenschapscommissie heeft woensdag het startschot gegeven voor de langverwachte renovatie van Gemeenschapscentrum Nekkersdal in Laken. Ook de Nederlandstalige bibliotheek van Laken krijgt een volwaardige make-over. Dat meldt staatssecretaris en VGC-collegelid bevoegd voor de Gemeenschapscentra Ans Persoons (Vooruit.brussels).

Bouwteam Debuild zal de opdracht op zich nemen. Die werd pas toegekend na een zogenaamde concurrentiedialoog, waarbij verschillende bouwteams voorstellen konden doen binnen het beschikbare renovatiebudget. Daarbij werd ook ingespeeld op de specifieke noden van het Nekkersdalpubliek, in kaart gebracht middels een "intensief participatietraject".

Het ontwerp van Debuild werd gekozen "voor zijn gebalanceerde ontwerp met principes die op een slimme en karaktervolle manier in het ontwerp geïntegreerd zijn", aldus GC Nekkersdal in een persbericht.

Het budget voor de opdracht bedraagt 9,8 miljoen euro. Daarvan wordt 8,8 miljoen voorzien door het bouwbudget van de VGC, met ondersteuning van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, de middelen voor gemeenschapsinfrastructuur van de Vlaamse Gemeenschap en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Bibliotheek

Daarnaast is er ook een budget van een miljoen euro voor de renovatie van de Nederlandstalige bibliotheek in Nekkersdal aan de Emile Bockstaellaan. Er wordt maximaal ingezet op het herbruiken van bouwmaterialen, klinkt het. De bouwplannen voorzien in een volledig heringericht gelijksvloers met ruim eetcafé. Naast de hoofdingang van Nekkersdal moet ook een kleinere doorgang leiden tot een groen binnengebied.

De theaterloods wordt behouden en de speelruimte voor de kinderwerking IBO Nekkersdal zal overdekt worden. Het oude fabrieksgebouw met schouw wordt gestript en gerenoveerd om onderdak te bieden aan de lokalen van de buitenschoolse opvang, vergaderzalen, een buurtkeuken en aan de conciërgewoning.

Daarnaast komt er ook een grote feest- en multifunctionele theaterzaal, goed voor 160 man. De bibliotheek van Nekkersdal wordt volledig vernieuwd, "en krijgt een nieuwbouw met drie bouwlagen en een herkenbaar gezicht aan de Gustave Schildknechtstraat", aldus GC Nekkersdal.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni