Arter

| Een simulatiebeeld van het nieuwe interieur dat vanaf 2025 te bezichtigen zal zijn.

Hotel Métropole krijgt facelift: heropening in 2025

Sarah Declercq
© BRUZZ
23/04/2024

Urban.brussels heeft de bouwvergunning toegekend voor de volledige restauratie van Hotel Métropole op het De Brouckèreplein. Bedoeling is het iconische Brusselse gebouw in zijn oude glorie te herstellen. Ook krijgt het hotel een uitgebreide spa met sauna en zwembad en een fitnessruimte. De heropening wordt voorzien tegen eind 2025.

Concreet worden de 267 kamers opnieuw aangekleed met "een verfijnd design." Alle geklasseerde kenmerken van de gemeenschappelijke ontvangstruimten, waaronder het beroemde Café Métropole, zullen worden behouden en gerestaureerd, meldt Brussels staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed Ans Persoons (Vooruit.brussels).

Nieuw is een wellnessruimte – volledig met hamam, sauna, kleedkamers en zwembad van 90 vierkante meter – die terechtkomt in de kelder van het hotel. Die sluit aan bij een nieuwe fitnessruimte van 75 vierkante meter.

Het is daarbij de bedoeling dat de nieuwigheden in het hotel nauw aansluiten bij de bestaande inrichtingen, "rekening houdend met de oorspronkelijke architectuur en stijl van het gebouw," klinkt het.

Buitenkant

Het hotel moet verder in ere hersteld worden door ook de buitenkant te restaureren.

De gevels die uitkijken op het De Brouckèreplein, de daken en de patio van de 'Blomme'-vleugel worden volledig opgefrist. "Aangezien de gevels het 'visitekaartje' van het hotel zijn, zal er bijzondere aandacht worden besteed aan de heropbouw van de luifel op basis van een reeks archiefdocumenten," klinkt het.

Lees verder onder de simulatiebeelden.

De gevels worden daarbij uitgerust met nieuwe scenografische verlichting, die zal kunnen worden aangepast aan het uur van de nacht. Tevens worden 'groene' terrassen aangelegd.

De daken, de hoogte van de kroonlijsten en de nok blijven ongewijzigd, waardoor het historische uiterlijk van het hotel behouden moet blijven. Wel komt er 2.073 m2 aan groene dakruimte op een aantal platte daken van het gebouw.

De renovatie richt zich ook op technische verbeteringen om het hotel duurzamer en energiezuiniger te maken. Zo worden de gevels geïsoleerd en worden de ramen vervangen.

Leegstand

Hotel Métropole was een van de laatste grote Brusselse hotels in privéhanden. In april 2020 moest het de boeken toedoen nadat de boekhouding in slecht weer was beland.

Eind 2022 kocht investeringsfonds Lone Star Fund het familiehotel over met de bedoeling om het hotel in een nieuw, eenentwintigste-eeuws jasje te steken. Vanwege de leegstand was een grondige restauratie onvermijdelijk, klinkt het.

De renovatie is uiteindelijk een samenwerking geworden tussen overheidsdienst Urban, Directie Cultureel Erfgoed en architectenbureau Arter. De Franse hotelgroep Centaurus Hospitality Management zal de vernieuwde Métropole uitbaten.

Oude glorie

Het doel is het Hotel Métropole zijn oude glorie terug te geven en het aan te passen aan de huidige normen op het gebied van faciliteiten en comfort, "met respect voor de uitzonderlijke historische en geklasseerde kenmerken van het hele gebouw."

"Na de renovatie van de Noorddoorgang eind vorig jaar, die zijn twee historische koepels heeft teruggekregen, gaan we door met de restauratie van de befaamde gebouwen van onze hoofdstad," zegt Philippe Close, burgemeester van Brussel-Stad. "De Métropole maakt zich op voor een facelift, waarbij het karakter en de belangrijkste kenmerken van het interieur worden gerespecteerd."

"Dankzij een restauratie- en renovatieprogramma dat respect voor het erfgoed combineert met hedendaagse uitdagingen, zal Hotel Métropole een ware wedergeboorte beleven," aldus Persoons nog. "Dankzij zijn geschiedenis en zijn erfgoedelementen, een combinatie van art nouveau, art deco en de moderne stijl, is dit hotel een van de legendarische monumenten van het negentiende-eeuwse Europa, dat ook vandaag nog bijdraagt aan onze collectieve identiteit."

Geschiedenis

In 1890 opende de brouwersfamilie Wielemans-Ceuppens Café Métropole op het De Brouckèreplein om hun bieren te kunnen promoten. Vijf jaar later werd een luxehotel toegevoegd in het aangrenzende gebouw, ontworpen door de Franse architect Alban Chambon.

Hotel Métropole werd al snel een van de meest toonaangevende hotels van de hoofdstad, met heel wat beroemde gasten, waaronder de Amerikaanse president Dwight Eisenhower, Albert Einstein en Marie Curie.

Het gebouw zelf combineert verschillende stijlen, zoals art nouveau en art deco, en groeide met zijn majestueuze gevel en weelderige interieurs uit tot een iconisch Brussels gebouw.

Het Brussels Gewest heeft verschillende delen van het gebouw en het interieur geklasseerd in 1994, in 2002 en tijdens de voorbereidende fase van deze renovatie in 2023. ​Zo werden onder meer de gevel, de onderste verdiepingen, het trappenhuis en art-decomeubels van Adrien Blomme beschermd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Stedenbouw , Cultuurnieuws , Hotel Métropole , renovatie hotel métropole

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni