Het standbeeld van de Vaartkapoen voor de start van de werken (archiefbeeld).

Meer dan 300 handtekeningen voor behoud Vaartkapoen in Molenbeek

© BRUZZ
10/05/2024

Een petitie om de Vaartkapoen in Molenbeek te houden, telt momenteel 304 handtekeningen. Het standbeeld werd tijdelijk weggehaald voor de heraanleg van het Saincteletteplein. Waar het exact geplaatst zal worden na de werken, valt momenteel nog af te wachten.

Eind april werd de Vaartkapoen tijdelijk weggehaald van het Saincteletteplein in kader van de heraanleg. Na de werken zal het standbeeld, aan de hand van kunstenaar Tom Frantzen, teruggeplaatst worden. De exacte locatie is evenwel nog niet bekend. "We zijn momenteel in overleg met de kunstenaar", meldt het kabinet van Brussels Mobiliteitsminister Elke Van den Brandt (Groen). "Maar het is alvast de bedoeling dat het standbeeld naar dezelfde buurt terugkeert."

Eerder deelde Frantzen mee dat het beeld mogelijk naar de overkant van het kanaal zou verhuizen, op het grondgebied van de Stad Brussel. Maar dat het symbool van hun gemeente niet langer op eigen grondgebied zou staan, wordt door enkele Molenbekenaars niet op prijs gesteld. Daarom werd een petitie gelanceerd, gedragen door onder meer Johan Leman, voorzitter van Foyer vzw.

Eigen helden

“Het iconische beeld is een belangrijk symbool voor de gemeenschap van Molenbeek”, klinkt het. “Het herinnert ons aan de jonge mannen uit Molenbeek - de vaartkapoenen - die in de 19de eeuw de schepen trokken die het kanaal van Charleroi met de Willebroekse vaart en de vroegere haven van Brussel verbonden.”

Momenteel staat de teller van de petitie op 304 van de 500 verhoopte handtekeningen. "In eerste instantie is het een poging om duidelijk te maken dat het beeld thuishoort waar de vaartkapoenen werkten en woonden", zegt Leman aan BRUZZ. "De inwoners van Molenbeek hebben recht op hun historische helden."

Indien de kaap van 500 handtekeningen gehaald wordt, sluit Leman geen bijkomende vragen uit. "In dat geval zouden we pleiten voor een parkje dat de geschiedenis van de vaartkapoenen valoriseert."

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni