zuidertoren pensioentoren hoogbouw kantoren zuidstation

| De Zuidertoren.

Minister Lalieux wil Zuidertoren renoveren voor 140 miljoen euro

© BRUZZ
06/03/2024

De Zuidertoren of ‘Pensioentoren’ in Sint-Gillis, het hoogste gebouw van België, wordt binnenkort grondig onder handen genomen als het van minister van Pensioenen Karine Lalieux (PS) afhangt. Een renovatie ter waarde van zo’n 140 miljoen euro moet het gebouw energiezuiniger maken en in lijn brengen met de nieuwste veiligheidsnormen. Dat schrijft De Tijd en werd bevestigd aan BRUZZ.

De toren, die dateert uit 1962, wordt vandaag de dag gebruikt als kantoorruimte voor de Federale Pensioendienst, vandaar ook de naam ‘Pensioentoren’. Tussen 2002 en 2006 kreeg het gebouw al een grondige renovatie waarbij onder meer asbest werd verwijderd, maar Lalieux stelt nu, samen met collega-ministers Frank Vandenbroucke (Vooruit), Pierre-Yves Dermagne (PS) en staatssecretaris Mathieu Michel (MR) dat grondige werken opnieuw nodig zijn.

Die moeten onder meer de energiezuinigheid, veiligheid en werkomgeving een update geven. Dat aan de toren op dit moment weinig mankeert, betekent niet dat nieuwe werken overbodig zijn, klinkt het. “We moeten vooruitkijken.”

Verdieping per verdieping

Aan de renovatie zou een budget kleven van zo’n 140 miljoen euro. Het project zou nog deze legislatuur moeten beginnen om dan tegen 2029 te zijn afgerond. De Pensioendienst zou tijdens de werken waarschijnlijk niet moeten verhuizen omdat er verdieping per verdieping kan worden gewerkt. Omdat de kantoren efficiënter zouden worden ingericht zou er na afloop plaats vrijkomen om 16 van de 48 verdiepingen te verhuren aan andere overheidsdiensten of externen.

Het voorstel voor de renovatie stond vrijdag op de planning van de ministerraad, maar werd verdaagd. Op 15 maart zullen de federale ministers zich over het voorstel buigen

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis , Stedenbouw , Zuidertoren , renovatie , Karine Lalieux

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni