| De bouwplannen van Besix RED.

Opnieuw negatief advies voor bouwproject op oude rolschaatsbaan in Elsene

© BRUZZ
28/04/2024

Op de site van de voormalige rolschaatspiste Royal Rinking in Elsene plande projectontwikkelaar Besix RED een grootschalig bouwproject met onder meer 52 appartementen. Op 24 april bracht de overlegcommissie echter een negatief advies uit over de vergunningsaanvraag.

Besix RED probeert al jaren een woonproject uit de grond te stampen in de leegstaande hal tussen de Waterloosesteenweg en de Léon Jouretstraat waar tot enkele jaren geleden Delhaize Molière onderdak vond. De overlegcommissie stuurde de plannen echter al verschillende malen terug naar de tekentafel.

In de nieuwste poging van de ontwikkelaar moest de site 52 appartementen krijgen met op het gelijkvloers voor 2.250 vierkante meter aan handelsruimte en daar rondom zo'n tweeduizend vierkante meter groene ruimte. Daarnaast stond nog een ondergrondse parking met 67 plaatsen en een fietsenparking met 84 plaatsen op de planning.

Die plannen stuitten echter al op verzet van buurtbewoners die het project te grootschalig vinden, vrezen voor een enorme verdichting van de wijk en in de nieuwe binnenstraat (zie foto’s) een “gated community” zien.

Woonkwaliteit

Het unanieme negatieve advies van de overlegcommissie, bestaande uit vertegenwoordigers van de gemeente en het gewest, volgt grotendeels die redenering en stelt dat het project “afbreuk doet aan de woonkwaliteit” van de naburige gebouwen. “Het project voldoet niet aan de behoeften van de wijk en zal leiden tot een verlies van privacy, licht en zonlicht voor de omliggende gebouwen”, klinkt het.

Daarnaast hebben de plannen volgens de commissie ook onvoldoende aandacht voor het erfgoed en de geschiedenis van de wijk. Het gebouw van de de voormalige indoor-rolschaatsbaan dateert uit 1907 en werd in 1934 gerenoveerd met art deco-elementen op de gevel. Het is evenwel niet geklasseerd, ondanks een vraag van de gemeente Elsene daartoe.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni