De oude hal wordt heropgebouwd als binnenstraat met glazen dak.

Openbaar onderzoek gestart naar nieuwe plannen voor rolschaatsbaan Elsene

EC
© BRUZZ
03/03/2024

Op de site van de voormalige rolschaatspiste Royal Rinking in Elsene moeten 52 appartementen en ruim tweeduizend vierkante meter aan handelsruimte verrijzen, iets minder dan eerst voorzien. Volgens buurtbewoners blijft het project nog altijd te grootschalig en de sloop onnodig.

De plannen voor de leegstaande hal tussen de Waterloosesteenweg en de Léon Jouretstraat in Elsene zijn beschikbaar via de website van openpermits.brussels. Het gaat over dezelfde site waar tot enkele jaren geleden Delhaize Molière onderdak vond. Bouwpromotor Besix Red probeert daar al jaren een woonproject uit de grond te stampen, maar de Overlegcommissie stuurde de plannen al vaker terug naar de tekentafel.

Nu is er dus een nieuwe versie klaar, met 52 appartementen voor een totale oppervlakte van ruim zesduizend vierkante meter en drie verdiepingen hoog. Op het gelijkvloers komt voor 2.250 vierkante meter aan handelsruimte en daar rondom net geen tweeduizend vierkante meter groene ruimte. De geplande ondergrondse parking verkleint in vergelijking met eerdere plannen van 93 naar 67 plaatsen en er komt een fietsenparking met 84 plaatsen. De geplande Colruyt-winkel was twee jaar geleden al afgeblazen.

“De binnenstraat wordt een soort gated community, niet open voor de buurt”

Martin Dubois

Un Ilot Un Quartier

Voor buurtbewoners blijft het project te grootschalig, zeggen ze in een eerste reactie. “Het is misschien wat kleiner dan eerst voorzien, maar het blijft enorm,” zegt Martin Dubois van vereniging Un Ilot Un Quartier. “Ten eerste komen er appartementen in de oude hal, maar die ligt pal in het midden van het woonblok. Het zorgt dus voor een enorme verdichting, terwijl die ruimte open zou moeten blijven,” zegt hij. Die oude hal wordt in de nieuwste plannen trouwens heropgebouwd als stalen structuur met glazen dak, maar blijft volledig privé. “De binnenstraat wordt een soort gated community, niet open voor de buurt,” zegt Dubois. (Lees verder onder de foto's)

Sloop

Een tweede punt van kritiek is de sloop van de stalen structuur, die wel deels hergebruikt wordt in de nieuwe woonblokken, en van de historische gevels. “De Brusselse regering pleit altijd voor reconversie van oude gebouwen, maar hier mag een sloop nog wel?”, vraagt Dubois zich af. Het gebouw is niet geklasseerd, ondanks een vraag van de gemeente Elsene daartoe.

De buurtbewoners plannen nog een gezamenlijke reactie tegen de plannen. Op dinsdagavond 12 maart zullen ze alvast een historische uiteenzetting geven over de oude schaatsbaan in restaurant Le garage à manger.

Het openbaar onderzoek loopt nog tot en met 29 maart.

Royal Ranking in Elsene

Royal Rinking, de rolschaatsbaan in Elsene uit 1907.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni