| Het dakterras van Brucity

Prijskaartje van 700.000 euro voor werken rooftop Brucity: ‘Bedrag is nog niet concreet’

NLS
© BRUZZ
25/01/2024

Aan de rooftop van Brucity zijn bijkomende beveiligingswerken nodig, zoals anti-slipstrips en hogere balustrades. Het totale kostenplaatje wordt voorlopig geschat op een flinke 700.000 euro. Een uitgave die op kritiek stuit van de oppositie, maar op dit moment nog niet concreet is. “Er moeten nog analyses gebeuren”, klinkt het op het kabinet van Brussels burgemeester Philippe Close (PS).

In maart vorig jaar werd het nieuwe administratieve centrum van de Stad Brussel, Brucity, ingehuldigd. Nu blijkt dat op de rooftop meerdere bijkomende beveiligingswerken nodig zijn. Zo zijn er op de achtste verdieping anti-slipstrips nodig, omdat het daar op regenachtige dagen gevaarlijk glad kan zijn. De totale kosten worden momenteel geschat op duizenden euro’s. Dat schrijft La Dernière Heure, en wordt bevestigd door het kabinet van Brussels burgemeester Philippe Close (PS).

De werken aan de twee balkons op de achtste verdieping zijn momenteel aan de gang. Daar worden doorzichtige anti-slipstrips uitgetest. Als de resultaten positief zijn, worden de strips ook aangebracht op de negende etage. De test op verdieping acht kost de stad alvast 20.000 euro, de rekening voor de negende verdieping moet nog bepaald worden.

Prijskaartje

De kosten van de overige beveiligingswerken staan voorlopig nog niet vast. Wel maakte AG Real Estate, eigenaar van het Brucity-gebouw, een schatting op van de mogelijke uitgaven. De extra beveiliging van de noodtrappen aan het restaurant zou 250.000 euro bedragen. Hogere balustrades aan het atrium zouden dan weer 150.000 euro kosten. En aan een windscherm voor de rooftop hangt een prijskaartje vast van 300.000 euro.

Het totaalbedrag komt dus neer op 700.000 euro. Een flinke som die op kritiek kan rekenen van oppositielid David Weytsman (MR). “De extra uitgaven zijn het gevolg van flagrante fouten”, stelt hij in La Dernière Heure. “De veiligheid van het dak was een voor de hand liggende prioriteit. Maar in de plaats worden we geconfronteerd met een renovatierekening, slechts enkele maanden na de ingebruikname van Brucity. Daar zal de belastingbetaler voor opdraaien.”

Analyses

Het kabinet van Close benadrukt dat er momenteel analyses lopen over de noodzakelijke werken. En niet alle voorgestelde ingrepen zouden worden uitgevoerd. Het windscherm zou om ‘esthetische en budgettaire redenen’ alvast niet geïnstalleerd worden.

“De schatting van AG Real Estate lijkt daarbij heel hoog”, klinkt het voorts. “Buiten de anti-slipstrips zijn geen van de andere beveiligingswerken concreet, de kosten dus ook niet. In elk geval zal de stad uitgaven van die orde niet accepteren.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Stedenbouw , brucity , burgemeester Philippe Close , david wetysman , rooftop , Rooftop 58

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni