Vlaamse overheid neemt nieuw gebouw in Noordwijk in gebruik

© Belga
05/02/2024

Vlaams minister-president Jan Jambon en minister van Brussel Benjamin Dalle hebben maandag het Marie-Elisabeth Belpaire-gebouw, recht tegenover het Noordstation in Brussel, ingehuldigd. Het gaat om het laatste van de drie nieuwe Brusselse kantoorgebouwen van de Vlaamse overheid.

De volgende maanden zullen bijna vijfduizend ambtenaren van onder meer de departementen Sport, Wegen en Verkeer, Mobiliteit en Zorg naar het gebouw verhuizen. "Hiermee is het masterplan voor de Vlaamse kantoorgebouwen voltooid," verklaarde minister-president Jambon (N-VA) bij de inhuldiging. "De kroon op het werk van een lange strategie".

Na het Hendrik Conscience-gebouw en het Herman Teirlinck-gebouw, die zich beide ook op wandelafstand van het Noordstation bevinden en al enkele jaren Vlaamse ambtenaren huisvesten, is het nu de beurt aan het Marie-Elisabeth Belpaire-gebouw. Voor de naamgeving werd opnieuw gekozen voor een schrijver, deze keer een vrouw. Ze staat bekend als voorvechtster voor Vlaams onderwijs en 'moeder van de Vlaamse beweging'.

'Topvoorbeeld van circulaire bouw'

Het gebouw, dat eigendom is van investeerder Befimmo, is een voorbeeld op het vlak van toegankelijkheid, duurzaamheid en circulariteit. "Het is het grootste circulaire gebouw van België," verklaarde Frank Geets, hoofd van het facilitair bedrijf van de Vlaamse overheid maandag bij de inhuldiging. Zo'n 97 procent van de oude WTC-torens werd gerecycleerd. Oud beton werd vermalen, gezuiverd en opnieuw gebruikt in het Belpaire-gebouw, naast een veertigtal andere materialen. Ook kantoormeubilair wordt opnieuw gebruikt of "gerefurbished." "Het nieuwe gebouw bestaat voor twee derde uit hergebruikte of gerecycleerde materialen," aldus Geets.

Opmerkelijk: naast de kantoren huisvest Belpaire ook 130 studio's en appartementen, zo'n tweeduizend vierkante meter retailruimte en een hotel met 180 kamers en een dakterras. Ook hier geldt het principe van circulariteit: in de opbouw is voorzien dat de functies in de toekomst makkelijk kunnen wijzigen. "Ik ben ervan overtuigd dat dit gebouw als voorbeeld kan dienen voor de rest van de Noordwijk, zeker met die gedeelde functies," klinkt het bij Vlaams minister van Brussel Benjamin Dalle (CD&V). "Deze wijk verdient veel beter."

Duurzaamste van alle Vlaamse overheidsgebouwen

Het Belpaire-gebouw is bijna energieneutraal, met de laagste EPC-score van alle Vlaamse overheidsgebouwen. Er zijn tweezijdige zonnepanelen bevestigd aan de gevel en er wordt gebruik gemaakt van geothermie om te verwarmen en te koelen. Daarnaast wordt ook het gft-afval - dat via een gesloten systeem wordt verzameld - herwerkt tot biogas. Regenwater wordt gerecupereerd en hergebruikt voor sanitair en het bewateren van planten. Zo telt het Belpaire-gebouw meer dan tienduizend struiken en planten, die ook voor de nodige biodiversiteit en verkoeling moeten zorgen.

De Vlaamse overheid heeft met Befimmo een huurcontract afgesloten voor achttien jaar. De verhuisoperatie levert een besparing op van 80 miljoen euro over die periode, onder meer door lagere energiekosten.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni