Brandstof tanken in een tankstation
© PhotoNews | (Reguliere) brandstof tanken in een tankstation (archiefbeeld)

'Stookolie in tankstations is niet voor particulieren'

KVDP
© Belga - BRUZZ
02/12/2018
Updated: 02/12/2018 11.16u

De stookolie die in tankstations aangeboden wordt, is voor bepaalde vrachtwagens, die dat bijvoorbeeld gebruiken voor hun koeling. Het tanken ervan door particulieren is illegaal. Dat zegt brandstoffenhandelaarsfederatie Brafco in een reactie op een artikel van BRUZZ, waaruit blijkt dat in Brussel enkele tankstations mazout ter beschikking stellen van hun klanten.

"Meer en meer mensen komen hier stookolie tanken. Het is goedkoper en even efficiënt als de normale variant", vertelt de uitbater van een van de drie Brusselse tankstations in het Brusselse die stookolie verkopen.

"Wij zijn niet verantwoordelijk voor de manier waarop klanten het gebruiken. Het is illegaal, dat weet iedereen, maar de torenhoge dieselprijzen maken dat mensen bereid zijn meer risico's te nemen", zegt de man aan de redactie van BRUZZ.

763 fraudegevallen

De FOD Financiën heeft in België via douanecontroles al 763 fraudegevallen met rode diesel vastgesteld dit jaar. Volgens directeur Johan Mattart van de Belgische federatie van brandstoffenhandelaars Brafco zijn er niet alleen in Brussel pompstations die mazout aanbieden.

"Maar dat is bijvoorbeeld voor koelwagens, of bepaalde landbouwvoertuigen. Een particulier mag dat product niet gebruiken in zijn voertuig. De pompen zijn ook duidelijk gescheiden en in principe kan het ook enkel worden aangeboden in tankstations die bemand zijn."

"Het is verboden om stookolie te tanken in personenwagens. Dat staat duidelijk vermeld op de pomp", benadrukt Mattart nog eens voor BRUZZ. "Als je betrapt wordt, kan dat leiden tot serieuze boetes. Ook het voertuig kan in beslag genomen worden. En de pomphouder kan aansprakelijk worden gesteld als hij dit toelaat."

'Niet verbieden, maar strenger controleren'

Dat het toch gedaan wordt door een aantal autobestuurders, begrijpt Mattart wel, al keurt hij de praktijk af. "Dat men dit doet, is te begrijpen, maar het is geen nieuw fenomeen. Elk jaar worden er mensen betrapt, of de dieselprijzen hoog of laag zijn."

Brafco pleit voor strenger toezicht, zonder de verkoop op stookolie in tankstations te verbieden. "We pleiten ervoor om de pakkans te verhogen, maar we mogen de pomphouder niet bestraffen door het product te verbieden. De verkoop van rode gasolie moet toegelaten blijven, want ze beantwoordt aan een reële behoefte."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: actua, diesel, dieselfraude, Stookolie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni