Uberchauffeurs protesteren voor Justitiepaleis

© Belga
| Meer dan 165 actievoerders kwamen bijeen voor het justitiepaleis.

Meer dan 165 chauffeurs die ritten uitvoeren voor de taxi-app Uber, hebben woensdagvoormiddag actiegevoerd voor het Brusselse justitiepaleis. Ze kwamen er bijeen in de marge van een zitting van de handelsrechtbank in het geschil dat dat de Belgische taxifederatie (Febet) plus een 20-tal taxichauffeurs hebben ingesteld.

Met een stakingsvordering tegen Uber en een tiental Uber-chauffeurs willen de taxibestuurders immers bekomen dat Uber-chauffeurs niet langer in Brussel kunnen rondrijden met een licentie voor huurwagens met chauffeur.

De manifestatie verliep zonder incidenten. De Uber-chauffeurs hadden hun voertuigen geparkeerd op de rotonde aan het Poelaertplein. "1.000 bedrijven in gevaar", luidde de slogan op het spandoek. "We zijn geen Uberchauffeurs, maar partners van Uber. We zijn allemaal beroepschauffeurs met een licentie, technische controle ... We werken legaal", zei Fernando Redondo, voorzitter van de Belgische federatie van limousinechauffeurs.

Febet en een 20-tal taxichauffeurs willen verhinderen dat bestuurders via een "limousine-licentie", een vergunning voor de verhuur van voertuigen met bestuurder, samenwerken met Uber. Ze eisen ook een dwangsom van 1 miljoen euro per dag.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?